Broj 239
Početna > Zanimljivosti > Rukopis otkriva vaš karakter

Psihografologija

Rukopis otkriva vaš karakter

Da li ste odlučni, blagi, spontani, štedljivi, uredni, spremni na saradnju, lukavi, sumnjičavi, otvoreni, ljubomorni, potišteni, pametni – sve ove osobine mogu da se otkriju uz pomoć psihografologije

Poput otiska prsta ili DNK, rukopis označava svakog čoveka kao jedinstvenog i neponovljivog pojedinca. Kao što nema dva ista otiska prsta, dve iste šare u oku, tako nema ni dva ista rukopisa. To je naša lična karta, prozor u našu dušu - naše ogledalo koje nas odaje do tančina. Nauka koja proučava rukopis zove se grafologija i deli se na sudsku, koja je zanat ili veština utvrđivanja identiteta osobe na osnovu rukopisa, koja se koristi u kriminalistici i psihografologiju, kod nas u povoju, nauku dijagnostikovanja psiholoških karakteristika.

Otisak duše
Jedna od opštijih teorijskih postavki filozofije i psihologije je da se duh ispoljava u svemu što čini a druga, koja je s njom povezana, da se rukopis može tumačiti kao jedan vid ekspresivnog ponašanja. Prednost grafologije je što rukopis ostavlja trajan trag pa su, samim tim, moguće nove analize od strane većeg broja različitih grafologa i psihologa. Grafološka analiza rukopisa, odnosno dešifrovanje dubinskih crta, stavova i vrednosti ličnosti je složen, višefazni proces -  kaže prof. dr Zorice Matejić-Đuričić čija je knjiga "Otisak duše",  posvećena svestranoj analizi rukopisa, odnosno čitanju karaktera.

Vrste rukopisa
Rukopis iskošen u desnu stranu govori o emocionalno toploj i darežljivoj osobi, a jak pritisak pri pisanju otkriva energičnu, liderstvu sklonu ličnost, dok okruglasta slova upućuju na nizak nivo agresivnosti.

-Ako vam je rukopis čitljiv okolini šaljete poruku hoću, mogu i znam da dobro komuniciram s ljudima. Ukoliko je rukopis teško čitljiv poruka je suprotna. Međutim, nemojte odmah da klonete ako se ovo ne slaže s onim što nosite u sebi, jer izuzetaka ima toliko da se ovo pravilo dovodi u pitanje- objašnjava naša sagovornica.

-Čitljiv rukopis, koji čuva sve odlike klasičnog školskog pisanja, ne upućuje na najiskreniju, najotvoreniju i najjasniju komunikativnost, već, naprotiv, na pretvaranje i foliranje. Bolji deo grafološke analize otkriva, spolja gledano, jednostavnu, otvorenu, srdačnu, komunikativnu osobu koja poštuje i praktikuje pravila lepog ponašanja.

-Štampano pismo manje govori o “vlasniku” od njegovog pisanog rukopisa. Pisati štampano znači pisati sporije, sa više koncentracije, to je još jedan znak vaše potrebe da držite konce u svojim rukama i kontrolišete druge, ali i situaciju oko sebe. Nikada ne otkrivate karte do kraja, jer uvek nešto važno skrivate o sebi, posebno ako naglo sa štampanih prelazite na pisana slova.

-Osobe sa kombinovanim štampano-pisanim rukopisom ‘štampajući’ češće poručuju laž nego istinu. Možda ste nekada dobili ljubavno pismo sa pisanim rukopisom, a reči “volim te” bile su napisane štampanim slovima. Zapitajte se šta se iza toga krije- upozorava profesorka Matejić-Đuričić.

-Potpuno nečitljiv rukopis sreće se kod osoba kojima nije mnogo stalo do odnosa sa javnošću, ili koje imaju ozbiljnih teškoća u opštenju sa drugima”, objašnjava sagovornica.

Potpis poznatih
Kad pogledate svoj potpis potražite šta se krije iza njega kroz parafe koji su iza sebe ostavili Džon Lenon, Pavaroti, Obama

Egocentrizam Džona Lenona
Specifičan je potpis Džona Lenona, otisnut u samom centru. Lenon je u domenu grafološkog odstupanja, s visokim stepenom egocentrizma, samoljublja. Inače, doživljaj samo prividne samodovoljnosti vezuje se za pisce koje svoje ime i prezime postavljaju u središte lista ispod osnovnog teksta. To su osobe u znaku “ja, pa ja”, ali se potpisuju u centru lista kao vapaj za promocijom lične veličine. Zato su kod tih osoba slova imena uvek krupnija od teksta.

Pavarotijeva crta
Kod potpisa pokojnog operskog tenora Lučana Pavarotija uočava se da je lično ime kao “vagon prikačeno za lokomotivu”. To znači visoku privrženost porodici, jak doživljaj zajedništva, sicilijanski duh pripadanja lozi predaka. Potpis emituje slavu, u kojem je ovenčano javno JA.

Obama racionalan
Potpis američkog predsednika Baraka Obame odaje osobu koja ima jaku potrebu za socijalnom vidljivošću, društvenom promocijom i uspehom. Racionalan, realitetan i pragmatični životni stil.

Doktorski rukopis
Lekari nečitko pišu ne zato što nisu pedantni. Naprotiv. Oni su obično
jako uredni i čisti. I ne zato što mnogo žure. Naprotiv. Ne žure uopšte.
Lekari, mislim, nečitko pišu i još nečitkije potpisuju jer imaju
potrebu da prema drugima postave socijalnu branu, očuvaju socijalnu
distancu i time iskažu svoju poziciju nedodirljve moći. Zbog takvog
stava njima je teško da običnom smrtniku jasno saopšte svoje misli, i
još teže svoja osećanja. Oni loše komuniciraju sa sredinom, jer polaze
od stava da ih drugi ne mogu razumeti. A sve to izdajnički beleži njihov
nečitljiv rukopis...

 

 

Žaklina Milenković