Broj 239
Početna > Lepi i zdravi > Lek iz duše biljaka

Lek iz duše biljaka

Esencijalna ili eterična ulja nazivaju se još i dušom ili životnim sokom biljaka u kojoj je skrivena snaga mirisa i lekovita moć biljaka. Kako bismo vam olakšali snalaženje u tom svetu esencija i mirisa, izvajamo nekoliko vrsta lekovitih eteričnih ulja

Ulje koštica grožđa
Semenke grožđa sadrže antioksidanse, koji štite organizam od brojnih zdravstvenih problema uzrokovanih slobodnim radikalima. Koristi u prevenciji i kontroli raznih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i za reguliranje nivoa šećera u krvi.  Ovo ulje bogato je vitaminom E, flavonoidima, vitaminom C i beta-karotenom i snižava holesterol, poboljšavaju vid, fleksibilnost zglobova i cirkulaciju krvi. Mnogi su mišljenja da ono takođe može biti efikasno u smanjenju simptoma povezanih s alergijama i astmom jer potiskuje proizvodnju histamina (amina koji dolazi od strane imunološkog sistema tokom alergijske reakcije).

Ulje pšeničnih klica

Ulje pšeničnih klica je najjači prirodni koncentrat vitamina E ( antioksidans ) koji stimuliše metabolizam, štiti ćelije kože od oštećenja, sprečava stvaranje bora i regeneriše kožu. Iz klica koje se nalaze u zrnu dobija se vrlo vrdno i hranljivo biljno ulje bogato nezaićenim manim kiselinama (do 60%). Ulje pšeničnih klica u nezi kože stimuliše razmenu materija, štiti ćelije kože od oštećenja, smanjuje nastankom bora, dubinski regeneriše kožu, a takođe je i vredan dodatak u nezi upalnih kožnih bolesti, poput psorijaze i ekcema, zatim za negu kože posle opekotina i povreda, ako i za tretiranje ožiljaka.

Ulje žutog noćurka
Ulje žutog noćurka se primenjuje kod hroničnih kožnih upala (dermatitisi, ekcemi), kod upala zglobova i vezivnog tkiva (artritis), autoimunih oboljenja (lupus), kod žena zbog PMS-a. Žuti noćurak je prirodni izvor gama-linoleinske kiseline (GLA) od koje se u organizmu stvaraju protivupalni agensi (prostaglandini).
Noćurak pomaže u hroničnim upalnim bolestima i kožnim tegobama pri čemu ovo lje pozitino deluje na stepen upale, suvoću, perutanje kože.      

Ulje avokada

Zbog svoje strukture ulje avokada  brzo prodire i upija u kožu i pogodno je za suvu, osetljivu i zrelu kožu, ali i onu sklonu alergijama. Kožu hrani, umiruje, omekšava i štiti i čini je glatkom, nežnom, sjajnom i suvom. Ulje avokada podstiče ćelijski metabolizam, obnavljanje postojećih i stvaranje novih ćelija i doprinosi ublažavanju bora, podsticanju elastičnosti  i čvrstoći kože. Preporučuje se i za negu suvog, i iritiranog vlasišta sklonog pojavi peruti.

 

Ž.M.