Broj 239
Početna > Intervju > Jadranka Jovanović

Moj stil

Jadranka Jovanović

Naša proslavljena operska diva otkriva tajne svog stila, kako se neguje i šta svaka žena treba da uradi pre svoje pedesete godine

Nastupate širom sveta a uskoro odlazite u Ameriku, kojim povodom?
Imam turneju, koju će obeležiti čitav niz solističkih koncerata, u Vašingtonu, Klivlendu, Njujorku, Čikagu, a povodom obeležavanja jubileja humanitarne fondacije princeze Katarine Karađorđević. U Vašingtonu nastupam u Kenedi centru u saradnji sa našom ambasadom, gde ću održati solistički koncert za diplomatski kor u zgradi naše ambasade. Predstaviću se programom “Svetski muzički biseri”, a to je program koji obuhvata šetnju kroz najpopularniju klasiku sveta, preko filmske muzike sa posebnim akcentom na srpsku muziku. Ova turneja i jubilarni omaž posvećen mom kolegi Nikoli Rackovu, koji je prvi put pre tačno dvadeset godina nastupio kao moj muzički pratilac u Njujorku. Pokrovitelj ove turneje je Ministarstvo kulture Republike Srbije, što je doprinelo da se po prvi put osećam kao umetnik svoje zemlje.

Koliko vam je vremena trebalo da izgradite svoj stil i kako se on menjao s godinama?
U osnovnoj školi sam imala poseban stil, a potom i u gimnaziji. Moj stil odevanja tada je karakterisala autentičnost, jer sam uvek išla za svojom maštom i idejom. To se godinama razvijalo, sve do danas. Kad ste ostvareni, vi ste mirni. Stil je ostvarenost.

Kako biste opisali vaš stil odevanja?
Autentičan, vanvremenski, moj.

Mislite li da odelo čini čoveka?

Postoje neke norme koje moraju da se ispoštuju. Ne možete u kratkim pantalonicama da idete u crkvu. Postoje neka merila koja vas uslovljavaju i ste strane moj odgovor glasi –da, međutim, suštinski gledano, odelo ne čini čoveka, jer može da mi se desi da se sretnem sa nepismenim čovekom koji uđe u papučama u banku a to u mojim očima neće umanjiti njegovu vrednost, ako ja u njegovim očima vidim plemenitost. Mi opštimo s dušama, i to je stvar zrelosti i ostvarenosti .

Šta svaka žena treba da uradi pre pedesete godine?
Treba da bude svoja, vedra, optimistična.

Koja je po vama tajna dobrog stila?
Autentičnost.

Koji odevni predmet je vaš najjači adut?

Minđuše.

Šta izbegavate da nosite?
Mini suknje. I to zato što smatram da mi to ne priliči, mada me prodavci u radnjama kada probam neku haljinu ili suknju ubeđuju u potpuno suprotno.

Koliko često odlazite u salone lepote i koje tretmane preferirate?
Po ovom pitanju sam katastrofalna. Niko mi ne bi verovao, ali, sve kod mene svodi se na domaću negu. Za mene je vrlo problematično prilagođavanje vremena maserima, frizerima, kozmetičarima. Nekako mi se čini da je to gubljenje vremena. To u mom slučaju nije pitanje novca, već jednostavno pitanje vremena koje mi uvek nedostaje.

Koji savet preferirate po pitanju nege i imate li neki kozmetički trik?
Razne maske za kućnu upotrebu. Nadasve –san. Kad sam ispavana, i kosa, i oči i ten, sve na meni blista.

Šta je po vama neprolazna lepota, a šta je ono najvažnijhe što ste naučili o lepoti?
Mislim da nema neprolazne lepote, ali da ljudi nisu svesni toga.

Postoji li parfem po kojem ste prepoznatljivi?
 „Šampanj“, i to dugo godina. Uvek ga imam barem jednu bočicu.

Postoji li najdraži kompliment kada je izgled u pitanju?

Bilo ih je mnogo, ali, nisam ih upamtila sem jednog, koji je najoriginalniji. Bilo je to na Svetosavskom balu u Beču, gde je nastupala i jedna naša folklorna grupa, kad mi je prišao čovek i rekao:“Vi ste žena jedanput“! Zanimljivo je da sam i u Crnoj Gori dobila sličan kompliment, koji je glasio:“Ti si žena čoek“. Setila sam se još jednog! Rekli su mi jedared da sam „žena s dečjom dušom“-

Šta svaka žena treba da ima u svom ormanu?
Ono u čemu se najbolje oseća.

 

Milica Prelević