Broj 238
Početna > Lepi i zdravi > Mama, kupi mi kucu

Mališani i kućni ljubimci

Mama, kupi mi kucu

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da deca koja imaju mezimce rano uče da budu odgovorna, stiču radne navike, komunikativnija su, zdravija...

Kućni ljubimci, osim što mališane uče odgovornosti i čine ih otvorenijim u društvenim odnosima, pozitivno utiču i na zdravlje. Mnogo je razloga da svom detetu nabavite psa, mačku ili ribice, ali pre toga utvrdite da li je alergično na životinjsku dlaku. Ukoliko je vaše dete dosta pred TV-om ili računarom, a ima više od 10 godina, pas će mu dobro doći kao motivacija za svakodnevni izlazak iz kuće, šetnju i boravak napolju.

Prijatelj cele porodice
Kućni ljubimac kod dece može da razvije ili poveća motorne i fizičke sposobnosti, kao i sposobnosti za neverbalnu komunikaciju, razvije saosećanje i osećaj poverenja u druge. Dete od kućnog ljubimca može mnogo naučiti o samoj prirodi i prihvatanju životnih neminovnosti - ciklusima rađanja, razmnožavanja, razvoja, ali i bolesti i gubitka. Kućni ljubimac može pozitivno uticati na jedinstvo porodice i prevazilaženje izvesnih porodičnih problema, kroz podelu odgovornosti i brige oko životinje. Deca često razgovaraju sa kućnim ljubimcima o svojim nedoumicama i problemima, a dobro je i pozitivno za dete da svoje probleme i misli može da podeli s nekim, onda kada ne želi da se poveri starijima.

Koju životinju odabrati
Ako je dete malo, ili sačekajte da malo poraste kako bi moglo da se prilagodi na dolazak ljubimca u kuću, ili ga dobro pripremite. Većina stručnjaka savetuje da ne treba uzimati ljubimca pre navršene šeste godine, ali ipak ste vi najpozvaniji da procenite zrelost svog deteta. Naravno, važno je i za koju životinju ćete se odlučiti. Ukoliko je dete mlađe od sedam godina, razmislite o nabavci manjih i mirnijih životinja poput ptica, kornjača ili ribica, morskog praseta, hrčka. Ukoliko dete ima više od sedam godina, možete razmotriti veće i aktivnije životinje kao što su zec, pas ili mačka.

Ljubimac nije igračka

Objasnite detetu da ljubimci nisu igračke, da ih treba pustiti kada jedu, bolesne su ili spavaju, da ga mogu ujesti ili ogrebati ako pretera sa igrom. Naučite dete da prepozna upozoravajuće znake u „jeziku životinja" - režanje, siktanje, frktanje. Pre nego što ljubimac stigne u kuću, povedite dete kod prijatelja koji već imaju ljubimce i posmatrajte kako će se ono ponašati. Najbolji način da steknete ljubimca koji je umiljat i privržen jeste da ga tretirate kao ravnopravnog člana porodice i omogućite mu svu negu i pažnju koja mu je potrebna. Ukoliko se tako budete postavili i deca će se ugledati na vas.

Nežno sa mezimcem
Ako primetite da je vaše dete agresivno prema ljubimcu - pitajte ga kako bi njemu bilo da ga neko budi, gnjavi, vuče za uši i objasnite da i životinja ima svoja osećanja, da i nju grubosti bole. Ukoliko se agresivnost nastavi i posle toga, moguće je da je izazivaju neki nesvesni razlozi.

Razlozi za
- Uz kućne ljubimce deca uče da budu odgovorna. Preuzimajući brigu o nekom živom biću, uče se disciplini, strpljenju, požrtvovanosti i nežnosti.
- Deca uz kućne ljubimce stvaraju radne navike.
- U njihovom društvu deca lakše uče da dele, postaju komunikativnija i lakše sklapaju prijateljstva.
- Ljubimci pomažu i u izgradnji samopouzdanja.
- Neka istraživanja pokazuju da su deca koja su u bliskom kontaktu sa životinjama manje sklona alergijama.


Razlozi protiv

- Sasvim mala deca, i kada mnogo žele životinju, nisu sposobna da brinu o njoj.
- Deca brzo mogu izgubiti interesovanje za životinju.
- Kućni ljubimac može postati agresivan i ugristi ili ogrebati dete.
- Kućni ljubimci mogu biti prenosioci bolesti.
- Neko od ukućana može biti alergičan na dlake, perje...