Broj 238
Početna > Lepi i zdravi > Hitna pomoć

Pilula za jutro posle

Hitna pomoć

Najveći broj žena u Srbiji i dalje ne koristi kontraceptivna sredstva, a mladi se o mogućim načinima zaštite od neželjene trudnoće i dalje najčešće informišu među vršnjacima

U Evropi je moderna kontracepcija najčešći metod zaštite (52 odsto ispitanica je koristi) dok u Srbiji nema preovlađujućeg metoda kontracepcije. Naprotiv, možemo reći da preovlađuje izbegavanje korišćenja sredstava zaštite. Prosečan broj abortusa po ženi je vrlo visok 2,67. Od 205 miliona trudnoća u svetu, čak 80 odsto je neželjeno. Na svakih sedam minuta u svetu umre po jedna žena usled kriminalnog abortusa, to su podaci koji zabrinjavaju i koji bi trebalo da nas podstaknu na stalnu kampanju i informisanje žena svih starosnih kategorija - kaže prof. dr Branka Nikolić.

Kako deluje
Uprkos imenu, pilulu za jutro posle možete da uzmete najkasnije 72 sata posle seksa bez zaštite ili ako je „zatajila" kontracepcija koju koristite. Preporuka je što pre to bolje, pa je efikasnost najveća ako se pilula uzme u toku prva 24 časa posle rizičnog odnosa. Prema studiji urađenoj na uzorku od 400 žena koju je napravila Klinika za planiranje porodice, većina redovnih korisnica je u dvadesetim godinama, koristile su kondom koji je pukao ili prilično nepouzdan sistem povlačenja (njihov momak je to zaboravio da uradi).

Granice zaštite
Granice zaštite od neželjene trudnoće se pomeraju, zahvaljujući medicinskim dostignućima i pomacima u razvoju kontraceptivnih preparata. Moguće je sprečiti neželjenu trudnoću i nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Potrebno je nekoliko dana da jajna ćelija, istisnuta iz jajnika, dođe do materične šupljine preko jajovoda. U tom periodu može se sprečiti nastanak trudnoće primenom urgentne kontracepcije, ali ju je važno upotrebiti u predviđenom roku posle nezaštićenog seksualnog odnosa.

 

Žaklina Milenković