Broj 237
Početna > Putovanja > U znaku uličnih festivala

Novi Sad

U znaku uličnih festivala

agrar šest nerazvijenih opština 78 miliona dinara

Septembar u Novom Sadu rezervisan je za Festival uličnih svirača, na kom se mogu videti predstave s muzikom, glumom, akrobacijama, uz obilje pirotehnike i vizuelno-scenske efekte od kojih zastaje dah. Okupe se tih dana izvođači iz celog sveta, glumci, muzičari, plesači, pantomimičari, akrobate, žongleri...

Ulica kao stil života
- Novosađane i njihove goste krajem leta uvek obraduje Festival uličnih svirača, koji na ulice grada dovode najraznovrsnije umetnike s internacionalne i domaće scene. Njima je ulično sviranje i nastupanje na trgovima stil života, ali i priznata umetnost koja ima svoje festivale širom sveta. Od početka novog milenijuma i glavni grad Vojvodine stoji na mapi redovnih godišnjih skupova ulične umetnosti, a posećuju ga svi najpoznatiji ulični svirači sveta, koji nastupaju i na drugim prestižnim festivalima - kaže Jadranka Beljan-Balaban, direktor Turističke organizacije Novog Sada.

Razgledanja grada
Šarenilo programa Festivala uličnih svirača svake godine okupi i veliki broj turista kojima se nude i razgledanja užeg jezgra grada. Od spomenika Svetozara Miletića, Gradske kuće, Katedrale, hotela „Vojvodina", dalje Zmaj Jovinom preko Vladičanskog dvora, palate Dunđerski, Miletićeve kuće, sve do Dunavske ulice.

Petrovaradinske katakombe
Petrovaradinska tvrđava je simbol grada, a zbog dominantnog položaja nad rekom često je nazivana i Gibraltar na Dunavu. Tu su i mistične katakombe (podzemni tuneli), koje privlače sve veći broj turista. Tvrđava je građena u 17. i 18. veku, a danas je kulturnoistorijski spomenik u okviru kojeg se nalaze Muzej grada Novog Sada, Akademija umetnosti, opservatorija i Arhiv grada.

Za ljubitelje reke
Šetnjom kejom uz Dunav, od Žeželjevog mosta stiže se i do Štranda, najlepše peskovite plaže na celom toku Dunava. Tu je i Ribarsko ostrvo, sa restoranima, čardama, restoranima brodovima. U neposrednom okruženju nalaze se i manastiri Fruške Gore: Krušedol, Velika Remeta, Divša, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Jazak, Mala Remeta, Grgeteg, Vrdnik-Ravanica, nastali u prvoj polovini šesnaestog veka.

Karlovačka berba grožđa
Usnule Sremske Karlovce, u blizini Novog Sada, u ovo doba probudi manifestacija Karlovačka berba grožđa koja se održava od 23. do 25. septembra. U prošlosti, ova varoš nadaleko je bila poznata po čuvenim vinogradima, koji su se prostirali na oko 1.500 hektara. Slavna istorija počinje od prvih čokota, zasađenih 276. godine, po volji rimskog cara Marka Aurelija Probusa na bregu kod Sirmijuma.

Čenejski salaši
Turiste privlače i bojni salaši smešteni u okolini Novog Sada. Autentičnim izgledom ova zdanja sećaju na prošla, romantična vremena. Danas su čuvari vremena i tradicionalnog načina života i kao takvi, sve su zanimljiviji za turiste. Salašarska naselja na teritoriji Novog Sada nalaze se na Čeneju, u Veterniku, Begeču i kaćkom ataru.

Žaklina Milenković