Broj 235
Početna > Lepi i zdravi > Znoj zbog loših emocija

Hiperhidroza

Znoj zbog loših emocija

Za razliku od znojenja koje nastaje kao posledica fizičkih vežbi, premora, povišene telesne ili spoljašnje temperature, primarna hiperhidroza se često javlja zbog emocionalnih problema i anksioznosti

Konstantno slivanje znoja niz lice, glavu, vrat, pazuh i leđa mnoge izluđuje, a pogotovo one koji se prekomerno znoje u svako doba godine, bez obzira na spoljnu temperaturu vazduha.
Iako stručnjaci tvrde da nije ozbiljan zdravstveni problem, prekomerno znojenje (hiperhidroza) prisutno je kod približno tri odsto svetske populacije, naročito mladih, predstavljajući značajan psihološki i socijalni problem.
- Osnovna uloga znojenja jeste termoregulacija, odnosno održavanje telesne temperature pojačanim znojenjem kada je povišena spoljna temperatura (kod osoba koje ne pate od preteranog znojenja). Hiperhidrozu definišemo kao prekomerno i nekontrolisano znojenje koje prevazilazi potrebe normalne termohomeostaze. Javlja se već u detinjstvu ili pubertetu, manifestujući se gotovo svakodnevno. Za jedan broj ljudi to je više nego neprijatno stanje, o kojem često ne žele da govore, ali mnogi se ne obaziru na to i ne pridaju mu veliki značaj - kaže Ivana Božović, lekar opšte medicine.

Nikad više znoja
Hiperhidroza se javlja u primarnom i sekundarnom obliku, u zavisnosti od toga šta je uzrokuje.
- Dok kod primarne hiperhidroze (esencijalna ili idiopatska) uzrok nije poznat, sekundarna nastaje kao posledica nekih drugih poremećaja, kao što su  endokrini poremećaji, benigni i zloćudni tumori, tuberkuloza, dijabetes, limfomi, bolesti simpatičkog sistema, neurološke i psihijatrijska oboljenja (Parkinsonova bolest, Rajli-Dej sindrom), upotreba pojedinih lekova - objašnjava dr Božović.

Stres prati neprijatan miris
Za razliku od funkcionalnog znojenja koje nastaje kao posledica fizičkih vežbi, premora, povišene telesne ili spoljašnje temperature, primarna hiperhidroza nastaje kao posledica emocionalnih problema i anksioznosti, ističu stručnjaci.  
- Primarna hiperhidroza je skoro uvek fokalna, dok je sekundarna hiperhidroza najčešće generalizovana. Kada su znojenjem zahvaćeni samo pojedini delovi tela, kao na primer dlanovi, pazušne jame, lice, tabani, to je fokalna hiperhidroza. Izazvana je mentalnim i emotivnim stimulusima i često je praćena neprijatnim mirisom.

Terapija i hirurška intervencija
Da bi se problem na neki način eliminisao, nutricionisti savetuju dijetetski režim ishrane. Treba izbegavati namirnice koje provociraju pojačano znojenje (kafa, čaj, koka-kola, čokolada), kao i začinjenu i vruću hranu. Upotreba antiperspiranata je zadovoljavajuća samo kod blagih i umerenih formi hiperhidroze, ali mogu se javiti alergijske i druge toksične reakcije na mestu aplikacije. Oni zapušavaju izvodne kanale znojnih žlezda i na taj način privremeno blokiraju znojenje. U lečenju se koristiti i elektroforeza i botoks.
- Kod elektroforeze električni impulsi se preko kapljica vode usmeravaju ka delovima kože gde je izraženo znojenje, a kad je u pitanju botoks, on se intradermalno ubrizgava u određene delove tela (dlanovi, pazušne jame) - kaže dr Božović.

Intervencija za trajan efekat
Torakoskopska simpatektomija jedina je terapijska procedura koja ima
trajan efekat. Već 30 godina se izvodi svuda u svetu sa izvanrednim
rezultatima i spada u standard lečenja težih formi primarne fokalne
hiperhidroze. To je minimalno invazivna hirurška procedura sa
efikasnošću od 100 odsto. Operacija spada u jednodnevnu hirurgiju -
pacijent ujutru dođe na zakazanu operaciju, bude operisan i nekoliko
sati nakon operacije napušta bolnicu sposoban za obavljanje svakodnevnih
aktivnosti.

S kolena na koleno
Prema novim istraživanjima, hiperhidroza se nasleđuje, a u 25 do 50
odsto slučajeva postoji poremećaj kod nekog od članova porodice.
Nasleđuje se autozomno dominantno, sa varijabilnom penetracijom, što
znači da kada jedan roditelj ima hiperhidrozu, verovatnoća da će se ona
pojaviti i kod deteta jeste oko 25 odsto.

 

Dragana Rodić