Broj 235
Početna > Lepi i zdravi > Saveznik zdravlja

Paradajz

Saveznik zdravlja

Ovo blagotvorno povrće ima mnoga lekovita dejstva i koristi se protiv poremećaja varenja, problema s jetrom i bolesti bubrega

Paradajz je bogat magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom i fosforom. Ovo povrće će na najbolji način nadoknaditi gubitak minerala koji je nastao zbog znojenja tokom letnjih dana. Paradajz je odličan izvor vitamina C, a interesantan podatak je da 100 g paradajza može da pokrije četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom C. Pored vitamina C, dobar je izvor i vitamina A.

Likopen iz paradajza
Sadrži i likopen, jedan od najsnažnijih antioksidanata. Poslednjih godina rađena su brojna istraživanja koja su se bavila ulogom likopena iz paradajza, koji ima i antikancerogeno dejstvo. Naime, likopen daje paradajzu crvenu boju, a u ćelijama ljudskog tela uništava slobodne radikale koji mogu da izazovu rak. Ta supstanca smanjuje i rizik od nastanka infarkta srca. Organizam najbolje koristi likopen kada se na paradajz kapne malo maslinovog ulja.

Prevencija bolesti srca
Osobe kojima preti arterioskleroza imaju pregršt dobrih razloga da uvrste paradajz u svoj jelovnik. Naime, ovo privlačno povrće bogato je kalijumom, nijacinom, vitaminom B6 i folnom kiselinom. Svi ovi nutrijenti, različitim mehanizmima delovanja, doprinose zdravlju srca i krvnih sudova, bilo da se radi o snižavanju povišenog nivoa holesterola, krvnog pritiska ili homocisteina, sve redom rizičnih uzroka za pojavu bolesti srca. Paradajz je i dobar izvor prehrambenih vlakana, kojima se pripisuje povoljno delovanje na nivo holesterola i šećera u krvi, a najnovija istraživanja potvrđuju njihovu važnu ulogu u prevenciji karcinoma kolona.

Kuvani paradajz
Paradajz je jedini proizvod koji kuvanjem ne gubi osnovno svojstvo, a to je bogatstvo likopena. Posle dva minuta kuvanja paradajza, količina likopena u njemu se povećava za jednu trećinu, a posle 15 minuta kuvanja u paradajzu ima 150 odsto više likopena. Najnovija istraživanja su utvrdila da kuvani paradajz ima iste osobine kao i statini koji se koriste u borbi protiv holesterola u krvi. Samo dva deci sosa ili soka od paradajza dnevno dovoljni su za pomoć pacijentima sa ovim oboljenjem. Tajna je u visokom nivou likopena koji se bolje apsorbuje iz skuvanog nego iz svežeg proizvoda. Paradajz ima podjednako dejstvo kao lekovi koji se prepisuju u ovim situacijama a nema nuspojava, koje podrazumevaju bolove u mišićima, slabost i oštećenje nerava.

Paradajz kod mršavljenja
U 100 g paradajza ima samo 19 kalorija, pa je odlična namirnica za dijetu. Balastne materije pomažu želucu i crevima u njihovom radu, a hrom u paradajzu obezbeđuje osećaj sitosti.

Suzana Obradović