Broj 235
Početna > Zanimljivosti > Adrenalinske igre

LASER TAG

Adrenalinske igre

Laser tag je uzbudljiv i fizički zahtevan spoj visoke tehnologije i mašte da se „uskoči" u lik omiljenog akcionog heroja

Laser tag je vojni simulator kakav koriste NATO snage - samo prilagođen civilnoj upotrebi za zabavu, a baziran je na infracrvenoj usmerenoj tehnologiji.
Kada prenesete Quake, Counter Strike i Far Cry s monitora računara u stvarnost, nastaje novi vid zabave, popularno nazvan laser tag. Nije potrebna nikakva zaštitna oprema jer je laser tag potpuno bezopasna i čista zabava. Puška opremljena infracrvenim laserom ispaljuje zrak u protivnika s posebnim senzorom na glavi sa koga se, bežičnim putem, svi podaci (broj ispaljenih „metaka", broj pogodaka, broj preostalih života) prenose na računar, a na kraju igre svaki igrač dobija štampanu statistiku.

Potpun doživljaj
Simulaciju oružanog sukoba stvaraju zvučni efekti pucnja, punjenja „oružja" dok menjate okvir ili senzor pogotka koji se oglašava, opet, samo ako ste manje spretni od svojih protivnika. Zabava je čistija ali manje ekstremna od pejntbola, nema dodatne opreme, a može se igrati na terenu koji odaberete: parkingu, garaži, poslovnom prostoru - bilo koja lokacija može postati poligon vaših sposobnosti u odmeravanju snaga i taktike.

Za sve uzraste

- Laser tag je jedna od popularnijih igara u svetu, a od marta 2009. i naši ljudi mogu da uživaju u neobičnim avanturama. Ova igra je u Mađarskoj 2010. godine proglašena za najbolju rođendansku zabavu.
Igrači laser taga koriste marker, odnosno infracrvenu pušku i elektronske detektore pogodaka. Laser tag možete igrati na našim terenima ili na terenima gde želite. To može biti parking ispred vaše zgrade, hodnici u samoj zgradi, u prirodi - kaže Maja Živojinović iz sportskog kluba Arena No 1.
Velika prednost ove igre je što nema štetnog uticaja na okolinu, mogu da igraju sve osobe, bez obzira na uzrast, jer je oprema lagana, bezbedna i jednostavna. Igraju se razni scenariji, maske i kombinezoni nisu potrebni, što znači da igrate u odeći i obući koja vam odgovara.

Kako se igra?

Okupite poznanike, podelite se u ekipe i odredite uloge. Na kraju igre ispisuju se rezultati i proglašava pobednik. Pravila su, takođe, jednostavna. Prilikom „pucanja" kontrolor za igru (puška) ispaljuje usmereni snop infracrvene svetlosti. Ako pogodimo senzor pogotka na našem protivniku, „uzeli" smo mu jedan život, osvojili bodove za naš tim ili slično.
Igrači imaju uloge u timu, a to su vojnik koji ima 90 metaka po partiji i najmanji domet - do 50 metara, tu je i bolničar koji „leči" svoje saborce (ima određeno vreme da kontrolorom ukloni eliminaciju sa saigrača koji je pogođen). Tu je i snajper koji ne puca rafalno, može okidati jedan metak svake tri sekunde, ali zato ima domet 150 metara.

Smeh i razbibriga

Ukoliko se prepustite laser tagu, zagarantovano je mnogo smeha i razbibrige. Iako se muškarci u većem broju prepoznaju u ovoj igri, u poslednje vreme, sve više privlači i nežniji pol. Štaviše, zanimljivije je kada žene igraju protiv muškaraca. Potrebno je samo da izdvojite malo vremena, povedete društvo i uživate.


Žaklina Milenković