Broj 234
Početna > Lepi i zdravi > Polazak u prvi razred

Pomozite svom školarcu

Polazak u prvi razred

Prvi utisak o školi umnogome će uticati na detetov dalji i sveukupni odnos prema školovanju

Mnogi roditelji brinu kako će njihov đak prvak prihvatiti novo školsko okruženje i na koji način mogu da mu olakšaju adaptaciju na novu sredinu i usade mu radne navike. Prema rečima psihologa Nevene Limić, saradnika savetovališta „Udruženja roditelj", polazak u prvi razred stresan je kako za dete tako i za roditelje.
– Opšte je poznato da su roditelji više zastrašeni polaskom svog mališana u prvi razred od samog deteta. Važno je da tu strepnju i strah ne prenose na dete. Ipak, i za samo dete polazak u školu može da bude veoma stresan. Prvi utisak koji mališan doživi umnogome će uticati na njegov dalji i sveukupni odnos prema školovanju. Zato je važno unapred obaviti razgovor s detetom o svemu što ga čeka. Pričajte mu o školi kao o mestu gde će puno naučiti, ali i steći prijatelje. O učitelju uvek govorite pozitivno, a ukoliko imate problem ili nečim niste zadovoljni ne komentarišite s detetom, već se posavetujte s nekim stručnim licem u školi. Školsku torbu i ostali pribor kupite zajedno s detetom. Naučite ga da zna svoju adresu i put od kuće do škole jer će se tako osećati sigurnije - kaže Nevena.

Radne navike od malih nogu
Stručnjaci ističu da sa usađivanjem radnih navika treba početi dosta ranije, još pre predškolskog uzrasta.
– Do tog uzrasta dete bi već trebalo da samostalno jede, kupa i oblači se, skuplja svoje igračke, sređuje sobu, obavlja neke jednostavnije kućne poslove i pomaže ostalim ukućanima. Što se tiče polaska u školu, važno je da dete ima svoj prostor za rad i učenje. Nije neophodno da ima svoju sobu, ali mora imati kutak gde će na miru moći da uči i radi domaće zadatke. Dobro bi bilo da to nije isto mesto na kome je dete naviklo da se igra. Naučite ga da sedi za stolom dok radi, čita i piše – objašnjava gospođa Limić.

Intelektualne, socijalne i emotivne pripreme

Psiholozi naglašavaju da je pohađanje predškolskog programa od izuzetnog značaja za psihofizički razvoj svakog deteta.
– Već nekoliko godina pohađanje predškolskog je zakonska obaveza, tako da svi đaci prvaci prođu kroz neku vrstu intelektualne, socijalne i emotivne pripreme za polazak u školu. Naravno, ne može se očekivati da vaspitači sami urade taj deo posla, neophodna je saradnja, prvenstveno roditelja, ali i baka, deka, tetki, ujaka i drugih bliskih članova porodice. Osim radnih, dete mora da ima i osnovne kulturne i higijenske navike da bi u potpunosti moglo da ispunjava zahteve koji će biti pred njim. I zapamtite, najvažnije je da se vaše dete oseti ponosno jer polazi u školu i da ne brine o tome da li ćete ga voleti u zavisnosti od njegovog uspeha u školi – kaže gospođa Limić.

 

Dragana Rodić