Broj 234
Početna > Intervju > Humanost na delu

Kako postati medicinska sestra

Humanost na delu

Verica Milovanović, glavna medicinska sestra VMA, predsednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Repubike Srbije govori o dobrim i lošim stranama ovog zanimanja

Kako ste počeli da se bavite ovim humanim zanimanjem?
Kako to volim da kažem, počela sam od „noćne sestre", ali i posle tri decenije ova profesija, nažalost, u našem zdravstvenom sistemu, nema pravo mesto koje joj pripada. Zato zajedno s mnogim mojim kolegama pokušavam da doprinesem podizanju statusa sestara.

Koji je bio glavni motiv da se opredelite za ovaj humani poziv?

Da bi neko uopšte mogao da se bavi ovom profesijom, podrazumevaju se čovekoljublje, humanost, odgovornost, etičnost, kontinuirani rad, profesionalno i lično napredovanje. Današnja medicinska sestra mora da bude obrazovana, odgovorna, s brojnim profesionalnim veštinama.

Koji su najlepši i najteži trenuci u vašem poslu?
Imala sam brojnih lepih trenutaka u radu s pacijentima i u formiranju novih pravih profesionalaca. Bilo je, naravno, i teških momenata, nailazila sam na nerazumevanje i profesionalne barijere. Zahvaljujući svojoj upornosti i proceni pravih trenutka za akciju, uspela sam da prevaziđem sve ove teškoće i ostvarim mnoge pozitivne ciljeve.

Kakva je budućnost ovog zanimanja?
Trenutna moja vizija je da s timom kojim radim napravimo nove korake i da ovo zanimanje postane primereno evropskim i svetskim standardima. Pokušavam da učinim sve što je u mojoj moći da naše medicinske sestre budu pravi profesionalci, angažovane u u svom delokrugu rada, da imaju mogućnost obrazovanja do doktorskih studija u struci i ne budu logistika svim drugim službama u sistemu zdravstvene zaštite. Zalažem se i za to da nas kadrovski bude dovoljno i da budu adekvatno nagrađene za svoj rad.

Šta savetujete mladima koji počinju da se bave ovim poslom?

Da od starta budu profesionalni, da pozivu pristupe sa puno iskrene ljubavi prema pozivu i čoveku, da rade na sebi i neguju dobre međuljudske odnose sa osmehom na licu i pozitivnim stavovima prema dobrim promenama.

 

Žaklina Milenković