Broj 234
Početna > Planeta > Gospođica odlikašica

Ris Viderspun

Gospođica odlikašica

Oskarom ovenčana holivudska glumica Ris Viderspun svojom uverljivom glumom i neposrednošću uspela je za kratko vreme da osvoji srca filmskih ljubitelja širom sveta

Lora Džin Ris Viderspun je rođena 22. marta 1976. godine u Nju Orleansu. Otac Džon je otorinolaringolog, a majka Beti pedijatar. Risova je nekoliko godina ranog detinjstva provela u nemačkom gradu Vizbadenu, gde je njen otac služio kao rezervni potpukovnik u američkoj vojsci. Sa samo sedam godina je izabrana za zaštitno lice nekih cvećara, a reklame u kojima se pojavljivala su bile veoma popularne pa je ubrzo odlučila da pohađa časove glume. Nakon srednje škole, upisala je studije engleskog jezika i književnosti na Univezitetu Stenford, ali je nakon položene prve godine odlučila da napusti studije i potpuno se posveti glumi. S obzirom na to da je bila uspešna na svim poljima, roditelji su joj u šali dali nadimak Gospođica odlikašica.

Glumački počeci

Za ulogu u filmu Čovek na mesecu nominovana je i za nagradu najbolji mladi umetnik, koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika SAD. Nakon uspešnog početka, Ris je korak po korak gradila karijeru, pojavljivanjem u brojnim filmovima. Neki od njih su Divlji cvet, Očajan izbor i Medved Džek. Tek 1998. je dobila ponude za dva visokobudžetna filma, Strah i Auto-put, koji su joj doneli nove pohvale i nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u francuskom gradu Konjaku, a većina kritičara je tvrdila da je Viderspunova „zvezda u usponu". Nakon filma Auto-put odlučila je da se na godinu dana povuče iz filmske industrije. U to vreme je i započela ljubavnu vezu s kolegom Rajanom Filipijem. Ubrzo potom, s Rajanom i koleginicom Sarom Mišel Gelar igrala je u poznatom ostvarenju Okrutne namere, snimanom po romanu Opasne veze.

Ljubav na setu

Ris i Rajan su se prvi put sreli na proslavi njenog 21. rođendana kada mu se predstavila rečima: „Ti si moj najveći i najlepši rođendanski poklon". Par se verio u decembru 1998. a venčanje je bilo 5. juna 1999. Ris i Rajan su u braku dobili ćerku Avu Elizabet i sina Dikona Risa. Kako im je vaspitanje dece bilo izuzetno važno, supružnici su se dogovorili da ubuduće ne snimaju zajedničke filmove da bi uvek jedno od njih dvoje moglo da bude s decom. Osvrćući se na navode pojedinih medija da je nekoliko puta sa suprugom viđena u savetovalištu za bračne parove, Ris je izjavila: „Mi smo tamo odlazili i pre nego što smo se zvanično venčali. Brak je jedno dugo putovanje, na kojem niko nije savršen. Svi mi imamo svojih problema. Mislim da su u velikoj nevolji svi oni koji misle da im je život savršen, da im je brak veličanstven, pri čemu od javnosti skrivaju ne baš bajkovitu istinu".

Svetska slava

Godina 2001. predstavljala je prekretnicu u njenoj karijeri. Te godine je igrala glavnu ulogu u filmu Pravna plavuša koji je ostvario prihod od 96 miliona dolara tokom prve nedelje prikazivanja. Osim svetske slave koju joj je film doneo, Viderspunova je bila nominovana za Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice, kao i za MTV filmsku nagradu. Posle ove uloge Ris dobija brojne uloge, u filmovima Važno je zvati se Ernest, Alabama, slatki dome, a pozajmila je i glas jednom liku u crtanoj seriji Simpsonovi. Već 2003. snimila je nastavak hita Pravna plavuša koji nije dobio tako dobre kritike kao prvi, ali honorarom od 15 miliona dolara Ris postala jedna od plaćenijih holivudskih glumica. Sledeća uloga, koja joj je pored novca donela i status zvezde, bila je Džun Karter Keš, supruga čuvenog kantri muzičara Džonija Keša, u filmu Hod po ivici. Viderspunova je za ostvarenu ulogu nagrađena Oskarom, Zlatnim globusom, BAFTA nagradom i i nagradom Udruženja filmskih glumaca.

Razvod i nove ljubavi
U oktobru 2006. supružnici Ris i Rajan su nakon sedam godina braka, podneli zahtev za razvod, navodeći kao glavni uzrok nepremostive razlike. Ris je zatražila je da joj sud dodeli decu, ali tako da Rajan ima puno pravo da ih viđa kad god poželi. „Razvod doživljavam kao kaput koji još uvek nosim, a ne mogu da ga zakopčam", izjavila je glumica. Tokom 2007. se kroz medije provlačila informacija kako je Ris započela ljubavnu vezu sa glumcem Džejkom Džilenholom sa kojim je i zaigrala u filmu Proganjanje. Iako je tokom promotivne turneje par negirao ranije tvrdnje, u martu 2008. Ris i Džejk su konačno potvrdili informaciju da su u vezi. Ipak, romansa nije potrajala. Raskinuli su već u novembru sledeće godine. Sada se zabavlja sa Džimom Totom, glumačkim agentom. Verili su se u decembru prošle godine, a venčanje je obavljeno na njenom imanju u Kaliforniji.

Na listi najuspešnijih
Glumica je vlasnica producentske kuće Tip A, dugogodišnji je član nevladine organizacije Spasimo decu i predsednik Fonda za zaštitu dece. Viderspunova je 2006, zajedno sa grupom glumaca, bila jedna od prvih javnih ličnosti iz SAD koja je posetila Nju Orleans nakon što je uragan Katrina opustošio ovaj grad. Sledeće godine je potpisala ugovor s kompanijom Avon i postala službeni promoter svih njihovih kozmetičkih proizvoda. Takođe je i predsednik dobrotvorne Avonove fondacije koja se bavi istraživanjima vezanim za rak dojke, kao i na pomaganju ženama koje su bile žrtve nasilja u porodici. Godine 2006. se čak našla na na listi 100 najuticajnijih ljudi u svetu u izboru časopisa Tajm. Iste godine, časopis za muškarce FHM uvrstio je Viderspunovu na listu 100 najlepših žena na svetu. Takođe, postala je najbolje plaćena holivudska glumica, budući da su joj se honorari kretali u rasponu od 15 do 20 miliona dolara.

Suzana Obradović