Broj 233
Početna > Planeta > Zavodnik i u sedmoj deceniji

Brajan Feri

Zavodnik i u sedmoj deceniji

Britanski pevač Brajan Feri, koji će 20. septembra nastupiti u Beogradskoj areni, osim muzikom, intrigira javnost i burnim ljubavnim životom, ali i čudnim strahovima

Bivši pevač poznate grupe Roxy Music, a danas solo umetnik i veliki zaljubljenik u astrologiju Brajan Feri rođen je 1945. u Velikoj Britaniji. Odrastao je na farmi ponija, ali u ranom detinjstvu smatrao je da su konji dosadni, a već sa deset godina postao je strastveni zaljubljenik u muziku. Uplovio je u muzičke vode odmah po završetku srednje škole, a tokom studija primenjenih umetnosti počeo je i da komponuje pesme. Sam je okupio članove za grupu Roxy Music, a čak je i osmislio kompletan vizuelni identitet benda. Brinuo je o stajlingu članova, od odevnih kombinacija za nastupe do izgleda omota debi ploče. Kada se Roxy Music prvi put pojavio u Top of the Pops 1972. godine sa singlom Virginia Plain, momentalno su postali popularni, čak su kritičari prvi album grupe proglasili najvažnijim u istoriji popa i roka. Godina 1973. za Brajana je bila vrlo uspešna, pored rada sa bendom, snimio je i prvi solo album These Foolish Things na kome je pokazao svoju ljubav prema klasičnim ritmovima, rokenrolu i bluzu. „Oduvek sam voleo tužnu i emotivnu muziku i ona je predstavljala veliki deo moje karijere. Veliki deo mojih pesma je mračan i tužan, ali na sreću po mene, one se često ne primete zahvaljujući onim hitovima u bržem ritmu."

Šansonjer u belom smokingu
Njegove najpoznatije pesme čuće se i u Beogradskoj areni 20. septembra, mada su neke od njih već ušle u legendu evropske muzičke scene. Let's Stick Together, Slave to Love, Don't Stop the Dance, Boys and Girls, Tokyo Joe, In Your Mind, These Foolish Things, Price of Love, I Put a Spell on You, samo su neke od legendarnih numera koje su Brajanovu karijeru učinile briljantnom. Objavio je trinaest solo albuma, od kojih su mnogi dosegli platinaste tiraže, a kod nas će nastupiti u okviru turneje kojom promoviše svoj novi album Olympia. „Solo karijera samo mi je podigla samopouzdanje, ali i svaka naslovna strana ploče s ovom grupom, na originalan način najavljivala je novu osobu koja diktira trendove. Bio sam elegantni šansonjer u belom smokingu, što je potkrepila pesma Another Time, Another Place iz 1973. godine, potom razbarušeni vragolan iz Sen Tropea, što se videlo u numeri Let's Stick Together iz 1974. godine ili pomodar s kožnim blejzerom i tankom kravatom u pesmi The Bride Stripped Bare snimljenoj 1978. godine. Moja uglađena elegancija nije umanjena ni kada sam postao kantri džentlmen u tvidu. I naravno, još sam pravi zavodnik koji izlazi i sa trideset godina mlađim ženama" - rekao je u jednom intervjuu.

Buran ljubavni život
Brajan se nekoliko meseci zabavljao sa pevačicom i modelom Amandom Lir, koja ga je kasnije ostavila zbog Boba Dilana. Amandu je upoznao na fotografisanju za omot albuma For Your Pleasure. Zanosno je ležala na crnom jaguaru kada je privukla Ferijevu pažnju. Iako ga je mnogo povredila kada ga je ostavila, bila mu je na neki način i inspiracija za stvaranje novih pesama. Amandu je preboleo zabavljajući se s manekenkom Džeri Hol, koju je upoznao 1975. godine u Velsu, takođe na fotografisanju za album Roxy Musica. Ona se pojavila i u nekoliko njegovih spotova, među kojima su i oni za pesme Let's Stick Together i The Price of Love. U svojoj autobiografiji Tall Tales, Holova je kasnije opisala fotosešne, objasnivši da je na svom telu imala plavu farbu kojom su bili iscrtani delovi tela sirene. Nakon snimanja, Feri je povezao Džeri kući i tom prilikom rekao joj da će joj pomoći da skine boju sa tela. Tako je i počela njihova veza koja okončana samo dve godine kasnije kada ga je Džeri ostavila zbog Mika Džegera. „Ne volim da pričam o vezi s njom. Šta je imala da kaže, rekla je u svojoj knjizi", rekao je Brajan. Nakon što je preboleo obe bivše devojke koje su ga ostavile zbog drugih muškaraca, Feri se skrasio u braku sa Lusi Helmor, s kojom danas ima četiri sina: Otisa Ferija, Ajzaka, Terija i Merlina. Međutim, i ta veza završena je razvodom 2003. godine. „Ponekad žalim što u mladosti nisam upoznao pravu osobu. Imao sam nesrećan brak koji je trajao dvadeset godina, i to je bio mnogo težak period u mom životu. Ipak, iz tog braka imam četiri sina i ne mogu mnogo da se žalim", rekao je nedavno. Nakon razvoda, britanski paparaci uslikali su ga sa igračicom Keti Tarner, a čak se spekulisalo da je upravo sa njom i prevario tadašnju suprugu.

Ne razumem žene

Pre tri godine upoznao je Amandu Šepard, koja je više od tri decenije mlađa od njega, a sa njom je i danas u ljubavi. Ono što je najinteresantnije u njegovoj ljubavnoj biografiji jeste to što je Šepardova zapravo bivša devojka Ferijevog sina Ajzaka koji u početku uopšte nije znao za očevu romansu, a kada je priča osvanula u medijima, kratko je rekao: „Amanda i on se poznaju godinama, ali nikada nisam mogao da pretpostavim da će se nešto tako među njima desiti”. Zbog burnog i uzbudljivog ljubavnog života, slavni pevač izjavio je da što je stariji sve slabije razume žene, jer su toliko nepogrešive i nemoguće. „Žene su zaista veoma misteriozne, ali to je ono što ih čini zanimljivim, mnogo zanimljivijim od muškaraca, a i lepše su pride. Uostalom, to je razlog zašto su se na naslovnicama mojih albuma uvek nalazile lepe žene." Poznato je da pevač ima veliki strah od usamljenosti. „Volim da budem s ljudima, plašim se samo usamljenosti. Nikada ne bih voleo da se suočim s njom", rekao je Feri i dodao: „Sada je u mom životu sve divno. Tri godine sam u vezi sa ženom koju volim, odlično se osećam, imam uspešnu karijeru i nema razloga da žalim za bilo čim".

M. P.