Broj 233
Početna > Lepi i zdravi > Plavo za srce zdravo

Zdravlje u bojama voća

Plavo za srce zdravo

Mnoge domaćice drže posude raznog voća na stolu. Za njih je to ukras koji „odmara oči". Nesvesno, one su tako potvrdile mišljenje da prirodni biljni pigmenti imaju pozitivne uticaje na psihu i naše zdravlje

Grožđe, borovnice, sveže smokve, ribizle i šljive podstiču proizvodnju insulina u krvi i snažni su antioksidanti. Njihova ljubičasta i plava boja podstiču unutrašnju ravnotežu i smiruju, posebno u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.
- Šljive, borovnice, crna ribizla, kupine i grožđe spadaju u plave plodove čiju boju određuju biohemijske supstance - antocijani koji pomažu da se očuva zdravo srce i smanji rizik od srčanog udara, snižavaju nivo lošeg holesterola, a ukoliko ih uzimamo u preporučenim količinama, obezbeđuju da u poznom životnom dobu lakše održavamo ravnotežu, imamo usklađenu motoričku koordinaciju i očuvano kratkotrajno pamćenje, kao i dobar vid. Mnoge voćke ove boje sadrže i elaginsku kiselinu koja preventivno deluje da ne dođe do nastajanja tumora, a vitamini i minerali koje sadrže ove namirnice deluju antibakterijski i protiv upala. Karakteristično za ljubičasto-plavo voće jeste to što smanjuje lučenje histamina i obezbeđuje miran san i raspoloženje bez naglih oscilacija - objašnjava Milka Raičević, nutricionista Doma zdravlja Palilula.

Savet: U jutarnju porciju zobenih pahuljica dodajte borovnice ili preko salate pospite malo grožđa.

Narandžasta protiv depresije
Pomorandže, ananas, bundeve, breskve, kruške jačaju imunološki sistem i štite kožu od štetnog uticaja UV zračenja i prevremenog starenja. Narandžasta boja ovog voća je podsticajna boja i deluje protiv depresije, jača nerve i pomaže u vraćanju narušene emotivne ravnoteže, a žuto pogoduje razmišljanju i koncentraciji.

- Gotovo sve voće ove boje obiluje beta-karotenom koji organizam prerađuje u vitamin A, koji pomaže da vidimo i kada nema dovoljno svetla. Važan je i za sistem za varenje i urinarni trakt. Beta-kriptoksantin, koga ima u breskvama, nektarinama, mangu, pomaže da se očuva zdravlje organa za disanje i ublažava upalne procese povezane sa artritisom - tvrdi Milka Raičević

Savet
: Izmešajte komadiće manga, papaje i ananasa i uživajte u tropskoj užini.

Zelene namirnice
Zeleno voće, poput jabuke i kivija, pozitivno deluje na funkcionisanje žlezda i pogoduje zdravlju organa za varenje. Zeleno voće i povrće smiruje i opušta, smanjuje nervozu i razdražljivost.
- Zelenom voću boju daje pigment hlorofil, a mnogi zeleni plodovi sadrže i karotenoide, lutein, zeaksantin, kao i fitohemijske supstance. Od nutritivnog značaja su folna kiselina, gvožđe, kalcijum i vitamin C. Istraživanja su pokazala da se lutein i zeaksantin ponašaju kao prirodne sunčane naočare jer filtriraju snažne svetlosne zrake koji mogu da oštete vid. Preporučene količine ovih anatioksidanata delovaće preventivno da ne dobijete očnu mrenu i ne obolite od makularne degeneracije - objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Savet
: Sendvič s piletinom ili ćuretinom biće ukusniji i hranljiviji ako dodate nekoliko tankih kriški avokada.


Žaklina Milenković