Broj 233
Početna > Lepi i zdravi > Mnogo se bojim

Uplašeni mališani

Mnogo se bojim

Pružite detetu primer suočavanja sa određenim situacijama bez strepnje, stalno ga hrabrite i pomozite mu da savlada zebnje i brige

Mnogim roditeljima teško padaju situacije u kojima posmatraju svoje dete kako se bori sa sopstvenim strahovima, a ne znaju na koji način da mu pomognu. Na svoje strahove mališani reaguju na različite načine. Dok neka deca otvoreno pričaju o tome šta ih muči, druga svojim ponašanjem pokazuju da su uznemirena i uplašena. Prema rečima doktora Džejmsa Krista, kliničkog psihologa iz Virdžinije, dečaci su skloni da negiraju problem, pojedinci postaju emotivno obamrli, a ima i onih mališana koji često stvaraju napetu atmosferu tokom igre i postaju agresivni.

Očevi ponekad greše
Doktor Krist ističe da očevi često teško prihvataju činjenicu da im sinovi imaju problem sa anksioznošću, s obzirom na to da muškarci uglavnom odrastaju u uverenju da moraju da budu jaki i da savladaju svoje strahove bez tuđe pomoći. Ukoliko otac preteruje u nastojanjima da se mališan suoči sa svojim strepnjama i situacijama koje ga plaše, postoji mogućnost da se stanje pogorša i da kasnije u životu bude većih problema. Umesto da budete kritični, postavite se prema svom nasledniku kao vodič koji ga podržava. Vaša blagovremena podrška može da spreči buduće probleme.

Preosetljivi na osećanja roditelja
Ako su tata i mama uplašeni od kontakata u društvu, izbegavaju ih ili paniče i pre vremena, deca će to uočiti i postati još emotivnija. Psiholozi tvrde da su uznemireni mališani često preosetljivi na osećanja svojih roditelja. U situacijama kada majka burno reaguje na povrede svog deteta, ono oseća njenu zabrinutost i usvaja je.

Rekreacijom protiv uznemirenosti

-     Detetu ćete mnogo pomoći ako se sami pozabavite sopstvenim brigama i strahovima. Neka fizička aktivnost postane navika u vašoj porodici. Zatražite od svojih mališana da vam se pridruže u nekom sportu, rekreaciji ili obavljanju kućnih poslova - kaže dr Krist.

Ohrabrite svoju mezimicu

Mnoga deca ne vole da pričaju o svojim emocijama. Važan im je način na koji roditelji reaguju kada im govore o tome kako se osećaju i tada im je preko potrebno razumevanje. Stručnjaci savetuju da se postavite kao predvodnik, onako kako mislite da treba. Pomozite svojoj ćerkici da smisli način na koji će da prevlada strah i uznemirenost.

Kada je potrebna pomoć stručnjaka
Kada pored svih pokušaja da pomognete detetu da odagna strahove, ono pati, izbegava društvo svojih vršnjaka, odbija hranu ili ima problem sa spavanjem, potrebno je da se obratite stručnjacima za mentalno zdravlje, kao što su psiholozi, socijalni radnici... Oni mogu da dijagnostikuju problem i kažu vam da li su brige vašeg deteta uobičajene ili je problem ozbiljniji.

 

D. Rodić