Broj 233
Početna > Lepi i zdravi > Lekoviti kiseonik

Hiperbarična medicina

Lekoviti kiseonik

Primena kiseonika pod povišenim pritiskom (HBOT) obezbeđuje ubrzano zanavljanje starih i bolesnih ćelija mladim i zdravim

Kiseonik je najrasprostranjeniji element u prirodi i najprisutniji u ljudskom organizmu. Sistem za disanje i sistem srca i krvnih sudova imaju prevashodnu ulogu da prenesu kiseonik vezan za crvena krvna zrnca i plazmu do svake ćelije.
Prema rečima primarijusa dr Miodraga Živkovića, direktora „HBO medikal centra", nedostatak kiseonika u tkivima (hipoksija) jedan je od najvažnijih uzroka ili posledica mnogih bolesti. Dovođenjem dovoljne količine kiseonika u periferna tkiva i ćelije osigurava se njihovo preživljavanje, oporavak i uredno funkcionisanje.

Tako moćan i neophodan
- Bez prisustva kiseonika nema razlaganja (oksidacije) unetih hranljivih materija, bez prerade hrane nema energije, a bez energije nema života. Kiseonik je moćan i neophodan prirodni agens koji omogućava da živimo. Naša tkiva ili funkcionalni sistemi koji najviše rade najosetljiviji su na nedostatak kiseonika (mozak, srce, bubrezi, imuni sistem, polni organi) - kaže dr Živković.
Uz pomoć hiperbarične komore organizam se može snabdeti kiseonikom u većoj količini nego što ga inače ima u atmosferi. Iako mlada, hiperbarična medicina je veoma efikasna metoda lečenja kojom se tretiraju i ublažavaju posledice mnogih teških oboljenja. Lečenje se zasniva na udisanju stoprocentnog kiseonika pod povišenim pritiskom koji se putem krvotoka prenosi do perifernih tkiva.

Terapija bez kontraindikacija
- Hiperbarična komora omogućava udisanje kiseonika pod povišenim parcijalnim pritiskom većim od jedne atmosfere. Na taj način se obezbeđuje da fizički rastvoren kiseonik u plazmi bude transportovan do svih delova tela koji su u kiseoničnom manjku. Treba naglasiti da je lečenje kiseonikom neinvazivni postupak, vrlo ugodan i komforan i da praktično nema kontraindikacija - kaže dr Živković.
Dopremanje kiseonika, međutim, nije korisno samo bolesnim ljudima, već se njegova blagotvorna dejstva sve više koriste u svetu za prevazilaženje posledica lošeg načina i brzog tempa života, zbog čega se tretmanima u hiperbaričnoj komori sve češće podvrgavaju urbani, prezaposleni ljudi. Kiseonik poboljšava prokrvljenost i ishranu kože, jača elastičnost i čvrstinu i ubrzava izlečenje kožnih oboljenja. Ova metoda se često koristi i za deo programa za ulepšavanje i usporavanje starenja.

Eliksir i preventiva
- Kiseonik ima važnu zaštitnu i antioksidativnu funkciju u imunološkom smislu. Ćelijski elementi imuniteta su kiseonik-zavisni i ne mogu da funkcionišu u hipoksičnim uslovima. Kiseonik ima izvanredna regenerativna svojstva i obezbeđuje normalno zanavljanje starih i bolesnih ćelija mladim i zdravim. Koristi se u kozmetici da sačuva zdrav izgled i zdravu funkciju kože. Njegova preventivno-terapijska uloga proširuje se i u domen primene kod zdravih ljudi. Prisutan je u antistres i antiejdž programima, kao i preventiva kod osoba kod kojih postoje faktori rizika za arteriosklerozu ili dijabetes - naglašava dr Živković, direktor „HBO medikal centra".

Još više matičnih ćelija

Nova istraživanja su pokazala da kiseonik pod povišenim pritiskom znatno
stimuliše produkciju matičnih ćelija. Jedna jednosatna seansa povećava
produkciju matičnih ćelija za 100 odsto, a serija od deset seansi za 800
odsto.

 

Dragana Rodić