Broj 233
Početna > Intervju > Kroz trnje do zvezda

Milan Stanković

Kroz trnje do zvezda

Pevač Milan Stanković, koji se posle godinu dana prinudne medijske pauze vraća na scenu sa singlom Perje, otkriva ko mu je bio najveća podrška u najtežoj godini života, šta je za to vreme radio i čemu se nada u budućnosti

Kada je prošle godine glasovima publike izborio pravo da se s pesmom Gorana Bregovića Ovo je Balkan takmiči na Evrosongu, niko nije mogao ni da nasluti da sledi teška godina za ovog mladog pevača kome su svi predviđali zvezdani status. Zbog sukoba sa matičnom kućom Grand, Milan je bio prinuđen da godinu dana ne nastupa i ne pojavljuje se u medijima. I zaista se nije oglašavao, trpeo je nepravdu u miru svoga doma, uz punu podršku majke i sestre, ali i devojke Rade Manojlović, koja je zbog Stankovića često i sama bila na stubu srama. Za to vreme Milan se posvetio komponovanju i svu svoju energiju, umesto na prepucavanja, usmerio na novi album koji planira da izda do kraja ove godine.

Na scenu si se vratio baladom Perje, jesi li njom zaključio i jedan neveseo period svog života?
Pesma je proizvod emocija koje su me obuzimale u tom periodu, što se iz nje jasno može i čuti. Napravio sam je i otpevao bez kalkulacija, pretendovanja na letnji hit, tezgarenja i slično. Kao i inače, radio sam srcem. Postalo je jasno da će teški momenti trajati i da je izreka koja savršeno odslikava moju karijeru - kroz trnje do zvezda. To jeste teži put, ali sam miran pred Bogom, publikom i sobom.

Pesma je za kratko vreme postala veoma slušana, jesi li očekivao tako pozitivne reakcije?
Zbog urgiranja da se moje pojavljivanje zabrani na svim televizijama pesma, verovali ili ne, nijednom nije izvedena ni na jednoj televiziji u zemlji. To znači da pesmu Perje slušaju samo oni koji sednu za svoj kompjuter i ukucaju moje ime i naziv pesme u svoj internet pretraživač. Neizmerno srećnim me čini činjenica da je takvih mnogo, a još sam ponosniji kada publika na pravi način u njoj prepozna emocije i istinu.

Prvi put se pojavljuješ kao autor kompozicije. Kada si otkrio da imaš dara za komponovanje?

I ranije, kada sam učestvovao u stvaranju pesama koje su odredile mene kao pevača, shvatio sam da mi je vrlo inspirativan rad u studiju. Ovo nije moja prva kompozicija, ali je prva objavljena. Uživam u komponovanju, i to je još jedan način da se izrazim muzikom.

Najavio si i album do kraja godine, hoćeš li ti raditi neke pesme, jesi li već izabrao i saradnike?
Imam dosta ideja oko kreativnog koncepta, kompozicija, ali u potrazi sam za inovativnim i talentovanim ljudima koji će mi pomoći da svu tu pozitivnu i kreativnu energiju pretočimo u album i „upakujemo" najlepše moguće melodije. Obraćam pažnju na detalje jer smatram da moja divna publika ne zaslužuje propuste i površnost posle toliko ljubavi, podrške i čekanja.

Mnogo se pričalo o tome kako ne smeš javno da istupiš dok ne rešiš probleme sa Grandom i navodno im isplatiš neki novac, je li to istina ili neko samo pokušava da te zaplaši. Kakva je zapravo situacija?
Svako radi po svojoj časti. Na meni je da publici čistog srca poklonim ono što sam stvorio. To sam i uradio, i malo je reći da je bilo komplikacija, ali to nema veze sa ugovorom, već sa demonstracijom sile. Meni je taj način poslovanja potpuno stran. Nisam zločinac pa da budem zabranjivan, samo radim svoj posao, iskreno i iz srca.

Verujem da mnogima još uvek nije jasno zbog čega je nastao sukob između tebe i čelnika Granda, možeš li nam objasniti?
Posle godinu dana medijske hajke koju ne doživljavaju ni najgori zločinci, kao i posle poteza čelnih ljudi produkcije, nije bitno zbog čega je nastao sukob, već šta se preduzimalo kako bi se meni što više naudilo dok sam, jednostavno zgrožen, sve to posmatrao sa strane.

Iz ove perspektive, misliš li da bi ti bilo lakše da nisi otpevao Bregovićevu pesmu Ovo je Balkan i da nisi ni otišao na Evrosong? Da li bi situacija danas bila drugačija?
Od samog početka moje karijere bilo je jasno da ću mnogima biti trn u oku i da mi se nijedan uspeh neće praštati, a još manje javno priznati. Prosto, kao da je tako predodređeno pa sam na zbrku i turbulentnost navikao. Ovo je samo bio najdrastičniji period.

Jesi li pokušavao da u proteklih godinu dana izgladiš situaciji sa njima, je li uopšte bilo želje da se ponovo vratiš u tu produkcijsku kuću?
Situacija je bivala sve gora i gora i jasno je da se ne može nastaviti saradnja sa onima koji te zabranjuju i ukidaju osnovna ljudska prava. Sa onima koji čine štetu, a trebalo bi da budu oslonac. Prepustiti karijeru i život istim osobama bio bi bizaran potez. Postupio sam onako kako bi, verujem, i drugi da su se našli na mom mestu. Smatram da je ljudsko rešenje i dalje tu, ali se čeka potvrda druge strane.

Da li ti je smetalo što se u medijima raspredalo o tvojoj finansijskoj situaciji i što se pisalo kako te Rada izdržava?
Ne smeta mi... To su sitni zluradi pokušaji osporavanja. Takvi potezi su česti na estradi. Međutim, bilo je mnogo gorih stvari. Moj je izbor da se od svega toga sklonim, a nesrećni pojedinci iz medija koji su, iz ko zna kojih motiva, pisali svakakve gnusne laži, red je da ih odbrane pred sudom.

Rada je trpela ogroman pritisak javnosti i poslodavaca, šta si je ti savetovao u trenucima kada je gubila energiju zbog cele priče?
Veoma je teško ali i ona je svesna, ako ste na strani istine, ako radite ono što volite, iz srca i bez kalkulacija, publika će to uvek znati da prepozna.

Teški trenuci mogu da unište ili ojačaju jednu vezu, vaša je, čini se, još jača. Planirate li možda da započnete i zajednički život?
Planirati emocije je nemoguće. Ono što mi imamo je vrlo iskreno i duboko i sve dok je tako, nije bitno gde ko živi. Mladi smo i sada je vreme da se posvetimo karijerama.

Stara poslovica kaže „U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci", jesi li osetio istinitost ovih reči i na svojoj koži? Koliko je kolega stalo uz tebe?
Fanovi, porodica i meni bliske i drage osobe su uz mene u dobru i u zlu. Oni su moj oslonac i daju mi snagu.

Obično je u najtežim situacijama najveća podrška porodice, kako su dešavanja iz prethodne godine uticala na tvoju majku i sestru?
Nažalost, rano sam ostao bez oca pa je ličnost koja je u mom životu bez konkurencije na prvom mestu moja majka. Veoma teško podnosi sve laži, spletke i podmetačine koje mi priređuju i mnogo se brine. Prirodno, ona mi je u životu i najveća podrška.

Devojke iz tvog fan kluba Krasive su ti ostale verne u najtežim trenucima, jesi li održavao kontakt sa njima?
U medijima nisu objavljeni svi uspesi i pobede koje moji dragi fanovi svakodnevno postižu vanserijskom aktivnošću. Družim se s njima na zvaničnoj stranici na Fejsbuku, kao i na Tviteru. Priređuju mi nezaboravna iznenađenja, takmiče se, pobeđuju, prave savršene video-klipove, šalju poklone iz Poljske, a iz Turske čak dolaze i da me upoznaju. Tolika doza ljubavi je moje najveće bogatstvo. Mislim da nikada neću moći da im se odužim pa zato činim sve da svaki moj potez njima šalje samo dobro jer to zaslužuju.

Čini se da Jelena Karleuša i ti imate najvernije fanove, na koji način se to postiže?
To je blagoslov. Biti okružen tolikim brojem osoba koje umeju da vole i koje su u današnjem vremenu mržnje i zla spremni to i da pokažu! Super su Jelenini fanovi, ali logično da sam najponosniji na svoje Krasive. Mi smo ipak i internacionalni, sa zvaničnim grupama u Poljskoj, Nemačkoj, Turskoj, Rumuniji, Rusiji, Španiji, pa čak i Australiji i Japanu.

Planiraš li da se odmoriš i odeš na letovanje ili ćeš ovo leto provesti radno?
Posle pauze koju sam napravio, red je da odem na odmor! Da se odmorim od odmora! Šalim se. To što sam godinu dana pauzirao u medijima, ne znači da nisam radio na svom pevanju i muzici. Uostalom, nadam se da se taj rad može primetiti u mojoj novoj baladi Perje. Volim leto, pa ću se potruditi da nekoliko dana provedem kraj mora. Još uvek ne znam gde će to biti. Posle leta planiram da ozbiljno prionem na posao.

Kako izgledaju tvoje želje sada, gde vidiš sebe za pet godina?

S obzirom na činjenicu da sam tek nekoliko godina u ovom poslu, verujte mi da nisam planirao da mi se velike stvari izdešavaju za ovako kratko vreme, tako da narednih pet godina, u mom slučaju, niko ne može ni da nasluti a pogotovo ne da planira. Zbog toga se fokusiram na kratkoročne ciljeve. Moje želje su oduvek bile megalomanske, ali su se baš one i ostvarivale. Naravno, da se nešto ne izjalovi, za svaki slučaj ću ih čuvati za sebe.

Suzana Obradović