Broj 233
Početna > Lepi i zdravi > Bodlja u stopalu

Povrede na moru

Bodlja u stopalu

Ako nagazite morskog ježa, stopalo držite što duže u toliko toploj vodi koliko možete da izdržite, i to nekoliko puta u toku dana

Mnogi se raduju letovanju i jedva čekaju da se razbaškare negde na plaži. A kada se prepuste čarima neke egzotične destinacije, ne razmišljaju o neprijatnostima koje mogu da im prirede stanovnici morskih dubina, kao i više nego dosadni insekti.

Kad ožari meduza
Plivači retko primete meduze koje se uglavnom mogu sresti u toplim i prozračnim morima. Kada meduza opeče kiselinom koju ispušta u samoodbrani, dolazi do oštećenja sluzokože, neprijatnog bola, crvenila pa čak i plikova. Sluzokoža mnogo burnije reaguje od kože, a ako kiselina dopre do očiju, situacija se može znatno zakomplikovati.
- Bilo bi najbolje da se opečeno mesto prelije vinskim sirćetom ili morskom vodom, prekrije mešavinom sode bikarbone i vode ili paste za brijanje. Opečeno područje „izribajte" nekim kartonom, a zatim tretirajte kortizonskom kremom - savetuje dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.

Nagaziti morskog ježa
Ako kojim slučajem nagazite morskog ježa, doktorka Isailović savetuje da stopalo držite što duže u toliko toploj vodi koliko možete da izdržite, i to nekoliko puta u toku dana. Pokušajte pincetom da uklonite bodlje koje izviruju. Nakon toga dezinfikujte kožu i namažite antibiotsku mast. Bodlje su od kalcijuma i same će se resorbovati u periodu od narednih nekoliko nedelja. Neki narodni lekari predlažu da se obolelo mesto premaže sokom od sveže smokve.

Nepodnošljive krvopije
Komarci takođe mogu da budu problem u letnjim mesecima. Neke vrste prenose bolesti, ali je mnogo češća burna reakcija na njihov ubod, praćen svrabom, ponekad i infekcijom usled češanja.
- Svrab ćete ublažiti preparatima na bazi talka i cinka, lokalnim kortikosteroidnim preparatima ili antihistaminicima. Poželjno je koristiti repelente na bazi etarskih ulja, lavande, geranijuma, eukaliptusa, nane, bosiljka - kaže dr Isailović.
Deca do šest meseci najosetljivija su na ubode komaraca jer im je slab imunitet, tvrde pedijatri. Kada ih komarci izujedaju oko očiju, usana i vezivnih tkiva, to može da izazove ozbiljne otoke i dovede do infekcija i upale kože.

Dragana Rodić