Broj 232
Početna > Lepi i zdravi > Za zdravlje i lepotu

Kajsija

Za zdravlje i lepotu

Kajsija ubrzava izbacivanje toksičnih materija iz organizma, ali zbog visokog sadržaja šećera, ne preporučuje se dijabetičarima

Kajsija je veoma hranljiva i lekovita. Od vitamina sadrži najviše C, vitamine B kompleksa i beta-karoten (provitamin A). Od minerala ima dosta kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora i gvožđa. Sto grama kajsija ima energetsku vrednost od 44 kcal, što je više u odnosu na dunju, malinu, lubenicu i dinju, ali dosta manje od jabuke, kruške, mušmule i banane. Nutricionisti je preporučuju u ishrani tokom dijete. Osušena kajsija ima mnogo veću energetsku vrednost.

Blagotvorna za organizam

Kalijum u kajsiji podstiče rad srca. Ovo voće je i odličan diuretik, pa se preporučuje u slučaju bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Dokazano je da jača vid, kosti i tkiva, poboljšava koncentraciju i pamćenje, blagotvorno deluje na krvne sudove mozga, a pomaže i kod anemije jer sadrži folnu kiselinu i bakar. Budući da je bogata vlaknima, pospešuje varenje. Reguliše krvni pritisak i pomaže u lečenju emfizema, astme i anksioznosti. Zbog visokog sadržaja šećera, ne preporučuje se dijabetičarima, a ne bi trebalo da ih jedu ni osobe koje pate od nadimanja i gorušice. Sok od kajsije i sama voćka ubrzavaju izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

Slatko od kajsija

U Srbiji se kajsija najviše koristi za proizvodnju sokova, džemova i kompota. U svetu se dosta prerađuje kao sušena. Od kajsija se pravi i aromatična, ukusna rakija. U prehrambenoj industriji seme kajsija se koristi kao zamena za badem. Od njega se pravi liker amaro. Mada se jezgra od koštice kajsije preporučuju za izbacivanje glista, treba biti oprezan i uzimati male količine zbog prisustva cijanovodonične kiseline. U kozmetičkoj industriji seme kajsije se koristi za preparate namenjene suvoj i osetljivoj zreloj koži.

Pri velikim vrućinama, posle obilnog znojenja, kajsija povoljno deluje
na organizam jer nadoknađuje izgubljenu tečnost, ali i vitamine i
minerale.

Saveti za kupovinu
Plodove kajsija treba brati kada su potpuno zreli, kada dobiju lepu žutu
ili svetlonarandžastu boju. Zeleni plodovi, pored toga što nemaju
prijatan ukus, nemaju ni svojstva karakteristična za kajsiju.

 

Suzana Obradović