Broj 232
Početna > Lepi i zdravi > Za snagu, sreću i zdravlje

Moć amajlija

Za snagu, sreću i zdravlje

Iako mnogi smatraju da su amajlije već davno otišle u istoriju i da u njih više niko ne veruje, vrlo često se na nečijoj ogrlici mogu videti privesci u obliku srca, deteline, sidra...

Ljudi su oduvek verovali u čudotvorno dejstvo raznih amajlija. Sama reč potiče od latinske reči amuletum i označava predmet od kojeg se čovek nikada ne odvaja jer ga štiti od zla, nesreće, bolesti. Veruje se, takođe, da amajlija, u zavisnosti od toga kakvog je oblika i simbolike, daje vlasniku kako fizičku, tako i mentalnu snagu.

Detelina s četiri lista
Najpoznatija amajlija na svetu je detelina s četiri lista jer narodi širom planete veruju da zaista donosi sreću. Svake godine proizvede se veliki broj privezaka s detelinom s četiri lista u zlatu, srebru, staklu ili plastici. Prema legendi, ovu čudotvornu detelinu u rajskom vrtu ubrala je Eva i donela na zemlju. Njena četiri lista simbolizuju zdravlje, ljubav, slavu i bogatstvo.

Srce - simbol ljubavi
Retko koja devojka nema bar neki nakit u obliku srca, bilo da je od zlata, srebra ili plastike. Egipćani su verovali da u srcu boravi ljudska duša, a danas je srce simbol ljubavi i zaštitnik zaljubljenih parova.

Potkovica za mladence
Verovatno najrasprostranjenija amajlija, a da bi delovala mora se staviti tako da ispupčeni deo bude okrenut naviše. Smatra se da donosi sreću onome ko je zakuca iznad vrata, pogotovo ako je ta potkovica pronađena na putu.
Smatra se čuvarem blagajni, automobila (štiti od saobraćajnih nesreća) i brodova. Može se naći na najvišem jarbolu broda jer se veruje da štiti od opasnosti koje vrebaju s mora. Poklanja se i mladencima kako bi im čuvala kuću. Veruje se da vrhovi moraju biti okrenuti uvis jer tako teraju negativnu energiju.

Simbolika krsta

Kao simbol hrišćanstva, veruje se da štiti od nesreća, bolesti i zla. Prema antičkoj mediteranskoj tradiciji, pomaže ženama tokom trudnoće i u trenutku porođaja. Danas postoji više od 280 vrsta krstova i svi imaju zaštitničku ulogu. Egipatski krst označava život, štiti od neplodnosti, psihičkih poremećaja i bolesti.

Crveni koral

Legenda o koralu koga nazivaju „drvo života i vode" nastala je u staroj Grčkoj. Kada je Persej odsekao glave strašnoj Meduzi, na sve strane je potekla krv. Od crvenih kapljica krvi koje su se pomešale s morskom vodom nastali su korali. Veruje se zato da štiti mornare, trudnice i novorođenčad.

Slon beli sreću deli

Jedna od popularnijih amajlija je slončić na lančiću ili ogrlici. U Indiji, ta amajlija je simbol sreće. Smatra se da sedam slonova donose sreću i bogatstvo (sigurno ste po radnjicama viđali sedam staklenih slončića), ali ako ga već nosite oko vrata, možete se opredeliti i za jednog. U Tajlandu, beli slonovi (da budemo precizniji, albino slonovi) smatraju se simbolom kraljevske moći i izuzetnom srećom. Po tradiciji, veruje se da što kralj ima više albino slonova, njegova je moć veća. Sadašnji kralj Tajlanda Bumibol Aduljadej ima ih čak deset.


Ž. M.