Broj 232
Početna > Lepi i zdravi > Planirajte pauzu posle porođaja

Hormonska spirala

Planirajte pauzu posle porođaja

Osim što predstavlja efikasan i dugoročan metod kontracepcije, hormonska spirala štiti zidove materice i pomaže u slučajevima obilnih i bolnih ciklusa, kao i u kontroli simptoma menopauze

Večita dilema koja muči novopečene mame je kako da se zaštite od neželjene trudnoće odmah nakon porođaja i posle koliko vremena mogu da planiraju sledeću.
Prema rečima ginekologa, potrebno je najmanje dve godine da prođe od kraja prve do početka druge trudnoće. Jedan od načina zaštite od neželjene trudnoće u periodu posle porođaja je primena hormonske spirale koju lekar može da postavi već šest nedelja posle porođaja, bez obzira na to da li žena doji ili ne. Na taj način, žena aktivno preuzima kontrolu nad rađanjem sledećeg deteta i pravi pauzu do naredne, planirane trudnoće.

Kontracepcija „stavi i zaboravi"

Doktorka Aleksandra Radović, jedan od urednika sajta 21dan.com, tvrdi da je hormonska spirala („mirena”), ako se pravilno postavi, efikasna kontracepcija u periodu do pet godina kontinuirane upotrebe.
- Spirala i intrauterini uložak s hormonskim cilindrom najprikladnija je kontracepcija za žene koje su već rađale i imaju stabilnu vezu. Može se postaviti najranije šest do osam nedelja nakon porođaja, jer se materica tek tada vraća na svoju normalnu veličinu. Prednost ove metode kontracepcije je u tome što žena narednih pet godina ne mora da brine o zaštiti. One žene koje imaju obilna krvarenja, bolne menstruacije ili miome odlični su kandidati za hormonsku spiralu – kaže doktorka Radović.

„Miniranje” spermatozoida
Hormonska spirala se sastoji od malog, mekog i savitljivog plastičnog rama u obliku slova T koji se postavlja u matericu. Ram sadrži hormon u omotaču oko vertikalne osnove i ima dva fina konca pričvršćena za osnovu za lakše uklanjanje. Hormon koji se konstantno oslobađa (progestagen) sprečava začeće tako što zgušnjava sluz u grliću materice čime otežava spermatozoidima da prođu i oplode jajašce. Isto tako, sprečava njihovu normalnu funkciju u materici i jajovodima. Hormonska spirala smanjuje mesečni rast zida materice, što za rezultat ima oskudnije i kraće menstrualno krvarenje.

Lekar postavlja uložak
Samo lekar može da postavi intrauterini uložak. Sistem se obično
postavlja ili tokom menstruacije ili u roku od sedam dana od početka
ciklusa. Posle rođenja bebe može da se postavi od šeste nedelje posle
porođaja (posle 10-12 nedelje u slučajevima carskog reza).

 

Dragana Rodić