Broj 232
Početna > Planeta > Pet stvari koje niste znali o Džeku Nikolsonu

Pet stvari koje niste znali o Džeku Nikolsonu

1. Džon Džozef Nikolson rođen je u Nju Džersiju 22. aprila 1937. godine. Nikad nije upoznao oca, koji je ostavio trudnu suprugu mesec dana pre porođaja. Džekova majka bila je striptizeta, pa je njegova baka rešila da pomogne ćerki i čuva unuka. Nikolsonu nikada nisu rekli ko mu je prava majka i on je rođenu majku zvao sestrom, a baku majkom. Džek je saznao tek u 37. godini od novinara magazina Tajms, koji mu je šokantnu vest saopštio za vreme intervjua.

2. Maturirao je u Nju Džersiju, gde ga je generacija 1954. godine proglasila „klovnom razreda". Ubrzo se seli u Los Anđeles gde je radio u velikoj filmskoj kompaniji Metro-Goldvin-Mejer. Debitovao je u filmu Ubica mekog srca 1958. godine, a ubrzo je dobio ulogu u filmu Easy rider, u kom je igrao nezgodnog advokata alkoholičara Džordža Hensona. Ova uloga mu je donela i prvu nominaciju za Oskara. Bio je nominovan za Oskara 12 puta, osam za glavnu mušku ulogu, četiri puta za epizodnu mušku ulogu, a jedan je od retkih glumaca koji je uspeo da dobije Oskara u obe kategorije.

3. Dugo vremena odbijao je da daje intervjue za televiziju, ali je poslednjih godina postao pristupačniji. Ipak, u tok-šou emisijama nije gostovao od 1971. godine. Američki filmski institut dodelio mu je priznanje za životno delo 1994. godine. Poznato je da ne voli da priča o svom privatnom životu: „Ne želim da ljudi znaju kakav sam ja u privatnom životu. To nije dobro za glumca", rekao je jednom.

4. Imao je buran ljubavni život - 17 godina bio je u vezi sa Anđelikom Hjuston, koja ga je ostavila kada je saznala da ima dete s konobaricom iz obližnjeg bara, koja se pojavljivala i u nekim njegovim filmovima kao statista. Posle razvoda obnovio je vezu s konobaricom Rebekom s kojom je dobio još jedno dete, ali su se ubrzo razveli. Bio je oženjen i manje poznatom glumicom Sandrom Najt od 1962. do 1968. godine, sa kojom ima ćerku Dženifer. Godine 1999, počeo je da se viđa sa Larom Flin Bojl, a iako se više nije ženio, imao je dosta partnerki s kojima je dobio i brojne potomke - ćerke Dženifer, Hani i Lorejn i sinove Kejleba i Rejmonda.

5. U poslednje vreme Džek je zaokupljen samo jednom stvari - da spreči svoju bivšu Anđeliku Hjuston da objavi svoje memoare koji su puni njegovih „malih tajni". Neimenovani izvor blizak glumcu izjavio je za magazin Nešnal enkvajerer: „Džek ima puno kostura u ormaru, a Anđelika zna gde je pokopana većina leševa. Ne samo da zna za njegove brojne ljubavnice nego i za njegove probleme s drogom, alkoholom i razne seksualne perverzije", pa Džek čini sve ovih dana kako bi nekako uspeo da odobrovolji Anđeliku i ubedi je da ne objavljuje knjigu.