Broj 232
Početna > Lepi i zdravi > Patike po meri stopala

Odaberite udobnu sportsku obuću

Patike po meri stopala

Dobra obuća smanjuje mišićnu aktivnost koja nam treba za trčanje, čineći da mišići efikasnije rade

Izmerite dužinu stopala i dok sedite i dok stojite. Ako je razlika pet milimetara ili manje, vi imate neutralno stopalo koje se kreće ka unutra. Ukoliko je razlika veća od pet milimetara, imate fleksibilno stopalo. Vaš luk nestaje kako koračate i zbog toga mišići članaka rade duplo više da bi vas održali stabilnim. U slučaju da nema razlike, imate neelastično stopalo, čije mane su česta povreda kolena.

Kontrola pokreta
Jake patike dovoljno podržavaju luk, što je važno za održavanje ravnoteže kod nesigurnih stopala. Mekani sunđer povećava udobnost tako što ravna i podržava stopalo, a široka baza stvara jak temelj. Đon iz više segmenata (za razliku od onog iz jednog dela) deluje tako što apsorbuje potrese i usklađuje korak od pete do prstiju. Namenjene su svima koji se bave sportom, trče, šetaju ali i onima čija su stopala neelastične.

Stabilnost
Elastična patika podržava stopalo sa prilagođenim držačem luka kako bi se stabilizovalo okretanje stopala. Srednji sloj je od lakšeg sunđera koji vrši manju kompresiju kako se stopalo pomera. Neprobojna postava duž luka omogućava uglađen hod od pete do prstiju, dok vazdušni džepovi podržavaju stopalo. Odgovaraju neutralnim - fleksibilnim stopalima.

Neutralna podrška
Minimalna podrška za luk i mekši srednji sloj teraju stopalo da se uvija i apsorbuje udar. Laganiji sunđer u srednjem sloju patike obezbeđuje jednaku podršku duž celog stopala. Dobro postavljeni reljefi na đonu povećavaju fleksibilnost, a elastična ploča na peti oslobađa od stresa i pomaže da se održi oblik patike. Ove karakteristike sportske obuće idealne su za neelastična stopala.

 

D. R.