Broj 232
Početna > Putovanja > Leto na Dečjoj planini

Kuda na vikend

Leto na Dečjoj planini

Panoramsko razgledanje, pešačke ture i berbe šumskih plodova samo su deo letnje turističke ponude Divčibara

Poznati planinski centar Divčibare i ovog leta privlači veliki broj izletnika, najviše iz Beograda, Valjeva i Novog Sada. Od Beograda je ovo turističko mesto udaljeno svega 107 kilometara i pruža se od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda, na 980 metara nadmorske visine. Do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu. Zato se na planini uspešno leče oboljenja bronhijalne astme, hronični bronhitis, oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima, stanje rekonvalescencije, posle akutnih infektivnih bolesti i pneumonije.
Za ljubitelje prirode tu si i brojne rečice, izvori i potoci koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Reku Manastiricu, koja pravi vrlo lep vodopad visok oko 20 metara, meštani zovu Skakalo.
– Pored vozića, gostima je namenjen i ski-lift za panoramsko razgledanje planine. U ponudi su i obeležene pešačke staze, letnje turističke manifestacije, berba šumskih plodova, obilazak kulturnoistorijskog kompleksa Brankovina, a za ljubitelje verskog turizma preporučuje se poseta manastirima Lelić, Ćelije i Pustinja.
Za ovo leto, cene smeštaja u domaćoj radinosti idu od 500 do 800 dinara, a u hotelima od 2.000 dinara – kaže Silvana Birčanin iz Turističke organizacije Valjeva.

Ž. M.