Broj 232
Početna > Lepi i zdravi > Bez mame i tate na moru

Prvo odvajanje od roditelja

Bez mame i tate na moru

Osim što kroz igru i kontakt s vršnjacima razvijaju socijalne veštine, deca se lakše privikavaju na boravak u kolektivu

Zbog plitkog novčanika i brojnih poslovnih obaveza, mnogi roditelji ne mogu da priušte svojim mališanima porodično letovanje. Neke od opcija da dete boravi u prirodi i zdravom okruženju podrazumevaju odlazak od kuće u organizaciji obdaništa, u društvu bake i deke ili putovanje s nekim bliskim članom familije.

Petogodišnjaci dovoljno zreli

Već s pet godina mališani mogu da putuju u pratnji odrasle osobe, a da to nisu roditelji, tvrde psiholozi. Prvo odvajanje mališana od mame i tate na nekoliko dana prilično je stresna situacija za obe strane pa upravo zbog toga stručnjaci savetuju roditeljima da dobro pripreme svoje naslednike za samostalno letovanje ili rekreativnu nastavu. S obzirom na to da su već u stanju da kontrolišu svoje osnovne funkcije i da su ovladali veštinama kao što su samostalno oblačenje i hranjenje, predškolci mogu bez ikakvih problema da borave van kuće s vaspitačem iz obdaništa ili s nekom drugom odraslom osobom. Pored toga što će kroz igru i kontakt s vršnjacima razviti socijalne veštine, dete će se lakše privići i na boravak u kolektivu.

Avantura za juniora

Jedino u situaciji kada dete nije adaptirano na obdanište, za odlazak na letovanje treba odabrati nekog člana porodice ili osobu kojoj roditelji mogu da veruju. Kada se odlučite da pošaljete dete na more ili neko drugo mesto bez vašeg nadzora, važno je da s njim detaljno porazgovarate o tome i objasnite mu da će na nekoliko dana biti daleko od kuće i vas. Predočite mališanu šta ga čeka na putovanju. Opišite mu sva lepa mesta koja će obići, koliko će putovanje trajati i kako će se provoditi sa svojim drugarima iz vrtića. Razgovorom mu odagnajte strahove i ulijte poverenje u osobe koje će biti pored njega umesto vas.

Hoću kući!
Pored razgovora sa svojim juniorom, psiholozi savetuju da porazgovarate i s njegovim eventualnim starateljem na putovanju. Bilo da se radi o nekom bliskom članu familije ili o vaspitačici, skrenite im pažnju na detetove navike i pravila koja važe u kući, a koja imaju veze sa spavanjem i obitavanjem. Usled promene uslova i okoline može doći do situacije da dete počne da odbija hranu ili da ima problem sa odlaskom na počinak. Ukoliko nakon par dana mališan počne intenzivno da negoduje, ne dopada mu se nova sredina, ne slaže se s drugom decom iz grupe ili osobom koja se brine o njemu, razgovarajte sa starateljem o uzrocima takvog ponašanja i pokušajte zajednički da pronađete rešenje.

Princeza spremna za put
Kada spremate svoju malu princezu za put, najbolje bi bilo da zajedno
pakujete stvari. Na taj način ćerkica će tačno znati gde joj se šta
nalazi. Da se odeća ne bi izgubila, poželjno je da svaku stvarčicu
obeležite inicijalima na etiketi. Nema potrebe da pakujete više nego što
je potrebno jer mališani neće moći sami da peru svoju odeću.

 

D. Rodić