Broj 231
Početna > Lepi i zdravi > Podmukli protivnik

Karcinom jetre

Podmukli protivnik

Učestalost hepatocelularnog karcinoma je porasla poslednjih godina zbog čega postoji sve veća potreba za efikasnim strategijama prevencije i lečenja te teške bolesti

Hepatocelularni karcinom (HCC) ili maligni hepatom je primarni karcinom jetre (što znači da nastaje u samoj jetri). Među muškarcima to je peti najčešći malignitet u svetu i treći najčešći uzrok smrti od raka. Najnoviji podaci pokazuju da broj obolelih od primarnog raka jetre raste iz godine u godinu, i da prosečno 750.000 ljudi godišnje u svetu oboli od tog tipa karcinoma. Nažalost, isti broj obolelih umre u periodu od jedne godine.
Prema rečima profesora doktora Miroslava Milićevića, načelnika VII odeljenja Klinike za digestivne bolesti KCS, lečenje hepatocelularnog karcinoma jetre zahteva posebnu strategiju i multidisciplinarni pristup koji uključuje konzilijarni rad hirurga, interventnog radiologa, hepatologa i onkologa.
- Potrebno je formirati centre za lečenje HCC u Srbiji, što bi značilo posebnu organizaciju zdravstvene službe. Prvi takav pokušaj postoji u okviru Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije – naglasio je dr Milićević.

Tihi ubica
U početnom stadijumu rak jetre je „tih” i ne pokazuje konkretne simptome. Kako zloćudni tumor raste i polako zahvata i druge organe, može izazvati probleme kao što je bol ili neprijatan osećaj na desnoj strani u gornjem delu stomaka. S vremenom se bol može proširiti na leđa i desnu lopaticu. Često se dešava da je natečena desna strana odmah ispod rebara, abdomen otiče i javljaju se mučnina i gubitak apetita. Sledi drastičan gubitak kilaže, slabost i potpuna malaksalost. U nekim slučajevima dolazi i do izliva žuči.

Važna je rana dijagnostika
Doktor Nenad Mijalković, načelnik Dnevne bolnice gastroenterologije Poliklinike KCS, naglašava da je neophodno formirati registre visokorizičnih grupa pacijenata, na prvom mestu onih koji boluju od ciroze jetre uzrokovane hepatitisom B i C.
– Sistematsko praćenje visokorizičnih pacijenata olakšava raniju dijagnozu. Redovnim praćenjem i kontrolom na šest meseci znatno se povećavaju šanse da se karcinom jetre primeti u ranoj fazi, dok još postoji šansa za izlečenje – kaže dr Mijalković.

Rizične grupe
Kod oko pet odsto osoba sa cirozom jetre, posle određenog vremena dolazi do karcinoma jetre. Osobe sa hroničnom infekcijom hepatitisa B i C imaju 200 odsto veće šanse da obole od raka jetre. Oni kod kojih je neko od bliskih članova porodice bolovao od raka jetre, skloni su da u nekom periodu života takođe obole, pa se preporučuje redovna godišnja kontrola. Iako nije dokazan direktan uzrok nastanka raka jetre, pušenje i preterano konzumiranje alkohola, u kombinaciji s drugim rizičnim faktorima, podstiču nastanak kancerogenih formacija.

Značajni pomaci u lečenju
Doktor Božidar Gavrilović, autor priručnika Važni podaci o HCC, ističe
da od 2009. godine postoji terapija za uznapredovali karcinom jetre koja
je pokazala statistički značajan rezultat u lečenju.
– Kompanija Bajer je prošle godine donirala terapiju u vrednosti od
preko 300.000 evra za lečenje 13 pacijenata sa uznapredovalim
hepatocelularnim karcinomom u četiri ustanove u Srbiji. Od njih
trinaestoro, jedna pacijentkinja je još uvek na terapiji – kaže dr
Gavrilović.

 

Dragana Rodić