Broj 231
Početna > Putovanja > Kad pojure konji vrani

Kuda za vikend - Novi Bečej

Kad pojure konji vrani

I ove godine brojni posetioci imaće prilike da vide paradu konjskih zaprega, uživaju u bečejskim kulinarskim đakonijama i da slušaju lokalne muzičke bande

Najveća vojvođanska svetkovina Velikogospojinski dani u Novom Bečeju, trajaće od četvrtka 25. avgusta do nedelje 28. avgusta, a gosti će moći da uživaju u paradi konjskih zaprega, takmičenju u pripremanju riblje čorbe, da probaju bečejske kulinarske đakonije, slušaju lokalne muzičke bande, ali i Crvenu jabuku, Plavi orkestar, Željka Joksimovića i Severinu.   
Stara stvar u Novom Bečeju, slava je za Gospojinu - pevao je svojevremeno pesnik o Velikogospojinskim danima. Kroz Novi Bečej tih dana prođe više od 100.000 posetilaca, a Bečejci se nadaju da će ove godine biti i „mlogo više". Da svi zajedno uživaju kada ulicama projure konji vrani, zasviraju najbolje muzičke bande i velike muzičke zvezde i kad sa trpeze zamiriše ona njihova, nadaleko čuvena riblja čorba, pa onda još i druge đakonije.

Biserno ostrvo
Novobečejci su naročito ponosni jer im je okolna priroda ostala skoro netaknuta - Tisa, Slano kopovo, Biserno ostrvo, Arača, dvorac Sokolac, uz čak 15 verskih objekata u opštini. Spremanje riblje čorbe se ovde smatra posebnom umetnošću, a ove godine na kulinarski megdan pozvani su predstavnici medija i opštine Novi Bečej, pa... neka najbolji pobedi.

Čamac na Tisi
Posle dobrog ručka preporučuje se vožnja brodićima po Tisi. S reke se pruža pogled na gotovo netaknutu prirodu, gusti zeleniš, ali i na uporne pecaroše, koji satima sede u čamcima ili na obali. Ko voli Tisu, ali se radije drži obale, može da se vozi fijakerima „kolko vole", naravno, po svečarskoj ceni.

Dvorac Dunđerskih

Za one kojima na kraju dana ostane još malo snage, preporučuju se obilasci manastira iz 13. veka Arača, dvorca Dunđerskih, u kojem je napisana čuvena ljubavna pesma Santa Maria della Salute. Tu je i etno-muzej, Glavaševa kuća, ostaci stare tvrđave iz turskih osvajanja.

 

Žaklina Milenković