Broj 230
Početna > Intervju > Veština pravljenja pice

Kako postati pica majstor

Veština pravljenja pice

Tamara Janković, koja radi u piceriji „Pizza Town", kaže da se bol u rukama i opekotine zaborave čim stignu pohvale zadovoljnih mušterija

Kada si odlučila da se baviš ugostiteljstvom?
Završila sam ekonomsku školu, s namerom da mi to bude budući poziv, ali sticajem okolnosti, nikada nisam radila u struci. Na činjenicu da ću raditi u ugostiteljstvu najveći uticaj je imala moja mama, koja je radila u restoranu, a ja sam joj često pomagala. Vremenom sam zavolela taj posao.

Kako si postala pica majstor?
Posle sedam godina rada u firmi koja se bavila proizvodnjom salata ostala sam bez posla. Tražila sam novi izazov jer su mi svi poslovi po restoranima postali monotoni. Bila sam ubeđena da ću i posao pica majstora raditi s lakoćom ali sam se prevarila. Morala sam da uložim mnogo truda i rada da bih savladala veštinu pravljenja pica, ali uz razumevanje kolega sam uspela u tome.

Koje su dobre, a koje loše strane ovog zanimanja?
Posao pica majstora je dinamičan i brz. Kao i u svakom drugom poslu, potrebno je vreme da bi se stekla sigurnost i da bi se napredovalo. Ja sam postajala sve uspešnija, kada sam počela da dobijam i pohvale od gostiju za svoj rad. Loša strana ovog zanimanja je bol u rukama i poneka opekotina.

Kojim rečima bi opisala posao?
Kreativan, zabavan i veoma odgovoran.

Koji talenti su potrebni za dobrog pica majstora?
Da bi postao majstor ovog zanata, potrebni su želja, volja i upornost, pre nego talenat.
 
Šta bi poručila mladim ljudima koji žele da se bave ovim poslom?

Da od ovog posla može veoma lepo da se živi, pogotovo kada postaneš dobar u onome što radiš.
 

Suzana Obradović