Broj 230
Početna > Prica > Smeh je najbolji lek

Aida Đedović

Smeh je najbolji lek

Urednica Jutarnjeg programa na Televiziji Pink Aida Đedović objašnjava zašto je nepristojno da se bebe planiraju, kaže da njene fobije ne nastaju od vaspitavanja dece nego od kašnjenja plate i otkriva da joj je žao što, pored desetogodišnje Une, nema još dve ćerke

Aida priznaje da pokušava da bude stroga mama, ali u tim situacijama obično ispada glupa, tvrdi da će njena mezimica kao najveće bogatstvo iz kuće poneti ljubav i otkriva da ju je ćerka Una vratila u detinjstvo, pa se u njihovom domu svakodnevno može čuti smeh, koji je najbolji lek protiv svakog stresa.

Mislite li da vam se roditeljstvo desilo u pravom životnom trenutku?

Ko se sprema za tu ulogu, propustiće je. Nepristojno je da se deca planiraju, ona moraju da se stvore u trenucima sreće, a to je tako retko.

Po čemu pamtite trudnoću, kako je ona protekla?
To je bolje vreme u životu jedne žene. Bila sam bukvalno u „blaženom stanju". Pojavi se sreća u očima - kažu oni koji te gledaju pravo u oči.

Kakvo iskustvo vam je doneo porođaj?

Kao što i priliči, u ulici Narodnog fronta rade narodni heroji. Predivno je bilo to jutro osmog osmog dve hiljade prve, na sto osamdeset stepeni. Svi su bili divni, a Una je imala dugu crnu kosu. Mirisala je na mleko, na lepo i na sreću.

Mnogi veruju da imena donekle određuju ličnost deteta, jeste li se time rukovodili kada ste birali ime za vaše dete?
Ćerka Zdravka Čolića se zove Una. Bregovićeva ćerka se zove Una... Sada imamo Hane, Lane, Mie, Ive... Ne treba da se deca odazivaju na zvuk, nego na značenje, ako me razumete...

Da li vam je bilo teško da organizujete vreme posle ćerkinog rođenja?
Naravno da nije. Sreća ne zahteva posebnu organizaciju. Iako sam izgledala kao nilski konj, uživala sam i dok sam imala stomak, a još više kada se Una rodila. Bila je divna beba, sada je pametna i lepa devojčica i nadam se da će biti sjajna žena.

Kažu da žene kada dobiju dete postaju plašljivije. Jeste li i vi stekli neke fobije?
Moje fobije ne nastaju od vaspitavanja dece, nego od kašnjenja plate i kašnjenja u isplati kredita. Tu sam toliko obična, toliko ranjiva i nezanimljiva.

O čemu najčešće razmišljate kada gledate ćerku kako raste?
Moj suprug kaže: „Rastu joj grudi, šta ćemo da radimo? Najbolje da joj odmah ugradimo silikone, udamo za kriminalca i da nas boli..." Ali on ume da bude i duhovitiji.

Čije osobine je Una nasledila?
Taman još i da liči na oca, mislim, ne bi bilo u redu (smeh). Što se karaktera tiče, tvrdoglava je na majku, ali je mnogo važnije da je duhovita na oca! Trenutno je jedino zanima kada će da dobije telefon Helo Kiti jer smo joj ga obećali za petice.

Jeste li stroga mama?

Pokušavam da budem stroga, ali tada obavezno ispadnem glupa. Ipak, mislim da će kao najveće bogatstvo Una iz kuće poneti našu ljubav.

Iako deca uče od roditelja, postoji li nešto što ste vi naučili od svog deteta?
Ne dozvoljava nam svojom razboritošću i lepotom da se posvađamo. Mislim, suprug i ja. I vratila nas je u detinjstvo. Igramo se, smejemo se, ludiramo... I to je najbolji lek protiv svakog stresa u Srbiji.

Stižete li da kvalitetno provedete vreme sa porodicom?
Godinama se budim u četiri sata zbog jutarnjeg program, ali kad ne radim - spavam samo dva sata duže. Jutros u sedam već sam preplivala Savsko jezero sa ćerkom.

Uputite savet budućim mamama.
Ne mogu da prežalim što nemam više dece. Želela sam još najmanje dve kćerke. Troje dece je idealan broj. Mislim, ima ko da napravi, ali ko će da ih podiže u ovakvoj Srbijici...

 

Milica Prelević
Foto: Privatna arhiva