Broj 230
Početna > Lepi i zdravi > Rekreacija za sve generacije

Plivanje

Rekreacija za sve generacije

Kada izvodite nežne i lagane pokrete, voda će vas podržati i dodatno relaksirati. Ako su pokreti brzi i snažni, voda će vam pružati otpor i biti neumoran sparing partner

Bilo da se bavite nekim sportom, rekreirate povremeno ili ste možda tip koji ne voli da vežba, leto je idealna prilika da pokrenete svoje telo u vodi, osvežite se i oslobodite stresa dok plivate. S obzirom na to da isključuje svaku mogućnost povrede, ne čudi što su upravo plivanje stručnjaci uvrstili u idealnu rekreaciju koja se preporučuje svim starosnim grupama. Plivanje pozitivno utiče na pokretljivost zglobova, a pored stalne masaže u vodi, i na njihovo obnavljanje. Više je nego dobra preventiva, ali i terapija za obolele i one kojima je potrebna rehabilitacija. Branko Vorkapić, glavni terapeut odeljenja za fizikalnu terapiju HBO Medikal centra u Beogradu, kaže da plivanje i vežbanje u vodi ima izuzetno blagotvorno dejstvo na organizam u celini.

Uživancija za celo telo
- Plivanje kao aktivnost angažuje kompletan organizam. Funkcija mišićno-zglobnog sistema se pojačava i dovodi u optimalan nivo. Zglobovi su angažovani u punoj fiziološkoj amplitudi, a aktivnost velikih grupa mišića dovodi do pojačanog srčanog rada i ubrzavanja disanja. Kada izvodite nežne i lagane pokrete, voda će vas podržati i dodatno relaksirati. Ako želite da vežbate u vodi i izvodite brze i snažne pokrete, voda će vam pružati otpor i biti neumoran sparing partner - kaže Vorkapić.

Rasterećeni zglobovi i mišići
Prema njegovim rečima, hidrostatički pritisak vode je osobina koja čini da se u vodi oseća smanjeno dejstvo sile zemljine teže i pomaže telu kod održavanja na površini vode.
- Hidrostatički pritisak deluje na telo sa svih strana podjednako, što ima izuzetno pozitivno dejstvo na sve zglobove u telu jer ih rasterećuje efekata sile zemljine teže. Pritisak između zglobnih površina se smanjuje, a ishrana i obnavljanje zglobnih hrskavica su olakšani. Mišići koji se nalaze pored zglobova takođe normalizuju svoj tonus, pa se međusobni položaj koštanih poluga vraća u prirodan odnos - objašnjava Vorkapić.

Svako pliva koliko mu prija

On ističe da je individualno doziranje opterećenja posebno značajan aspekt, jer omogućava da svako bude aktivan prema svojim mogućnostima koje, naravno, nije poželjno precenjivati.
- U detinjstvu plivanje je nezamenljiva aktivnost koja je usmerena u pravcu pravilnog razvoja lokomotornog sistema, ali i organizma uopšte. Obuku plivanja treba prepustiti profesionalnim instruktorima. Plivanje je veoma blagotvorno i kod mladih i ljudi u srednjoj i starijoj dobi, ali je prethodno potrebno obaviti adekvatan lekarski pregled i dobiti lekarsko odobrenje za ovakvu vrstu aktivnosti - naglašava Vorkapić.

 

Dragana Rodić