Broj 230
Početna > Planeta > Pet stvari koje niste znali o princu Vilijamu:

Pet stvari koje niste znali o princu Vilijamu:

1. Najstariji sin princeze Dajane i princa Čarlsa od Velsa, princ Vilijam Artur Filip Luj Vindzor rođen je 21. juna 1982. godine u Londonu. Njegova zvanična titula je Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Vilijam od Velsa. Pohađao je tri osnovne škole do 1995. godine, kada je po želji svog dede, vojvode od Edinburga, upisao Iton, jednu od najprestižnijih škola u Londonu.
2. Vilijamova vojna karijera započela je odmah po završetku srednjoškolskog obrazovanja, kada je otišao na obuku pri britanskoj armiji u Beliz. Usledile su studije geografije i istorije umetnosti na Univerzitetu Sent Endruz, ali se Vilijam vratio vojsci nakon diplomiranja 2005. Danas je Vilijam član jedinice za spasavanje pri RAF-u u vojnoj bazi Englsi na severu Velsa.
3. Za razliku od njegovog oca Čarlsa, kraljevska kruna mu nije prva stvar na pameti, jer poučen lošim iskustvom majke, koju je usamljenički život na dvoru uništio, želi da Kejt skloni iz tako sterilnog okruženja. On takođe želi da nastavi porodičnu tradiciju u kraljevskoj avijaciji, čiji su članovi bili i njegov deda princ Filip i stric princ Endru, koji se čak i borio u sukobu oko Foklandskih ostrva, te da se dokaže i kao sposoban oficir.
4. Na spektakularnom venčanju u aprilu Vilijam se potrudio i da ne zaboravi majku koja mu je bila veoma važna pa je uspomeni na Ledi Di bilo posvećeno više detalja. Osim što je Kejt verio majčinim prstenom, na venčanje je pozvao jednog od njenih najdražih prijatelja Eltona Džona, a tokom službe u Vestminsterskoj opatiji odsvirana je i jedna od himni koje su svirane na Dajaninoj sahrani 1997. godine.
5. Posle spektakularnog venčanja, koje su mediji nazvali i svadba veka, Kejt i Vilijam su bili na proputovanju po Americi i Kanadi, a nedavno su odlučili da porodično gnezdo sviju u stanu gde je princ u detinjstvu živeo sa svojom majkom. Bogatstvo princa Vilijama danas se procenjuje na oko 14,5 miliona evra, a posle smrti kraljice Elizabete naslediće skoro 330 miliona evra.