Broj 230
Početna > Putovanja > Od Raba do Lošinja

Krstarenja Jadranom

Od Raba do Lošinja

Ako ste rešili da provedete odmor u Hrvatskoj, krstarenje Jadranskim morem je prava odluka

Plovidba Jadranom daje mogućnost da se svakog dana zaustavite na jednoj atraktivnoj lokaciji – bilo da je reč o prelepim lukama ili nekom ostrvu bogate tradicije. Kažu da su ova ostrva mali paralelni svetovi za sebe, svako ima svoj život, duh, istoriju i poruku. Na kraju, još jedan savet – večernju garderobu, uske crne haljinice, visoke potpetice ostavite u ormaru. Na brodu su vam potrebni lagana, ali toplija odeća, kupaći kostim i, za svaki slučaj, kišna kabanica.

Zlatno ostrvo

Ostrvo Krk je zbog prirodnih bogatstava nekada nosilo ime Zlatno ostrvo. U stari deo istoimenog grada na ovom ostrvu morate ući kroz jednu od četiri kapije i videti katedralu Uznesenja Marijina, zaštitnika grada Krka, zatim očuvanu gradsku celinu iz rimskog doba unutar gradskih zidina, glavni gradski trg Vela Placa, a sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim ni brojne crkve, katedrale, trgovi, galerije... Iz ovog grada nikako ne smete da odete, a da ne probate krčke kulinarske specijalitete začinjene maslinovim uljem, jagnjetinu, ovčiji sir i pršut, uz poneku čašu (flašu) domaćeg vina, na primer, popularne „vrbničke žlahtine”.

Šumoviti Rab

Posle nekoliko sati plovidbe, s Krka ćete stići na Rab. Stari naziv Raba je Arba ('taman'), zbog gustih šuma koje i danas postoje. Neke putnike koji dolaze s kopna iznenadi, ali vi se nemojte razočarati kad vidite golet i nenaseljenu stranu ostrva, jer jak vetar s Velebita vekovima nanosi so, pa na toj strani nema vegetacije niti je naseljeno.
Stara jezgra ostrva prepoznatljiva su po zvonicima, a grad Rab presecaju tri ulice - Donja ulica sa kafićima i konobama, Srednja ulica sa buticima i Gornja ulica koja vodi prema crkvama. Duž ostrva se pruža brdo Kamenjak, koje kao golemi zid štiti od nevremena, pa na Rabu sunce sija 2.470 sati godišnje.

Lošinjski delfini
Kada zaboravite na vreme, posle nekoliko sati uzbudljive plovidbe pred vama će se ukazati ostrvo Lošinj. Nekada davno bio je povezan sa susednim Cresom, ali su se prokopavanjem kanala, ostrva odvojila. Najveće mesto na ostrvu Lošinj je Mali Lošinj, koji oduševljava turiste lepim plažama, ali i time što su česti gosti lošinjskog mora delfini! Hrvati su u poslednje vreme uveli i jednu novinu, a to je da svi zainteresovani mogu i da usvoje delfina.
Na ovom ostrvu ne propustite da posetite najstarije naselje - Lubenice - koje je staro više od 4.000 godina i za svakog turistu nudi nešto novo i zanimljivo.

Cres
Susedni Cres pleni lepotom zbog svoje različitosti, pa vam preporučujemo da ga nikako ne zaobiđete u ovoj turi. Posebna zanimljivost ostrva je slatkovodno jezero Vrana, na kojem je stanište beloglavog supa, vrlo retke ptice grabljivice. S jedne strane grada Cresa je more, koje ga čini sigurnom lukom i ribarskim mestom, a s druge strane plodna zemlja na kojoj meštani uzgajaju masline i vinovu lozu.

 

Žaklina Milenković