Broj 23
Početna > Lepi i zdravi > ŽENSKO SRCE

ŽENSKO SRCE

Celoga života srce omogućava protok krvi kroz arterije i vene, kao i kapilare tela. Ako budete doživeli normalnu starost, to znači da će vaše srce kucati oko 3,5 milijardi puta.

Prosečno srce žene je manje nego srce muškarca, prosto zbog toga jer je prosečna žena sitnija od muškarca. Uporedite vašu šaku sa šakom muškarca i otkrićete razliku u veličini između srca muškarca i žene. Ali, postoje i druge fizičke osobine po kojima se razlikuju muškarci i žene. Važno je znati na prvi pogled nevidljive razlike zato što one imaju veliki udeo i važnost za vaše zdravlje.
 
  Ženski metabolizam je sporiji
  Ako muškarac i žena paze šta jedu i zajedno trče dnevno 4,5 kilometra, muškarac će više oslabiti od žene. Za to postoje jaki razlozi. Unutrašnja mašina za sagorevanje kalorija kod žena radi sporije nego kod muškaraca. Tako da će ženi biti potrebno više vežbanja i treninga da bi smanjila težinu i potrošila kalorije.
 
  Ženski holesterol je drugačiji
  Visok nivo holesterola u krvi, povećava i mogućnost bolesti srca. Postoje dve vrste holesterola: Lipoprotein visoke gustine (HDL) i Lipoprotein niske gustine (LDL). Većina ljudi ih poznaje kao dobar holesterol (DHL) ili loš holesterol (LDL). Žene imaju malu prednost u odnosu na muškarce kada govorimo o holesterolu. Naime, žene imaju više dobrog holesterola i niži nivo lošeg u odnosu na muškarce. Ali, to nikako ne znači da ne treba da vodite računa o holesterolu i vašoj ishrani. Žene u startu imaju dobru predispoziciju. Međutim, posle menopauze smanjenjem nivoa estrogena smanjuje se i nivo HDL-a u krvnom sistemu. To, nažalost, znači da ženski sistem posle menopauze počinje da liči na muški. Ta promena u sistemu holesterola povećava problem srčanih oboljenja posle menopauze.
  Uopšteno govoreći, ženski simptomi srčanog udara i drugih srčanih bolesti su različiti od muških. Simptomi srčanog udara kod žene su više difuzni i nespecifični nego oni kod muškaraca. Muškarci se žale na bolove u grudima i obamrlost leve ruke. Dok neke žene imaju simptome slične muškim, druge žene osećaju:
  - bol na vrhu leđa
  - pečenje u gornjem delu stomaka
  - mučninu
  - simptome slične gripu
  - jako znojenje.
  Neke žene koje su imale srčani napad nisu ni bile svesne svojih tegoba. Kod žena srčana oboljenja se javljaju u kasnijem periodu života, upravo zbog pada nivoa hormona.
 
  Uticaj ženskih hormona na zdravlje srca
  Prisustvo estrogena u telu žene tokom velikog dela njenog života štiti je od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, sa početkom menopauze žene postaju podložne srčanim problemima. Štaviše, pošto je tada sveukupno zdravstveno stanje lošije, lečenje srčanih problema u tom stadijumu je teže.
 
  Psihološki prilaz srčanim oboljenjima i gubljenju težine je različit
  Postoji mnogo faktora koji motivišu jednu osobu da kontroliše svoju težinu i da živi zdravim životom. Žene su primarno motivisane da izgledaju dobro, dok muškarci teže da povećaju svoju snagu. I jedni i drugi žele da zadovolje svoje ideale - žene da izgledaju vitko, a muškarci da povećaju količinu mišićnog tkiva. Ipak, pored svih želja treba najviše voditi računa o zdravlju i o tome šta je za naš organizam korisno.