Broj 23
Početna > Zanimljivosti > ZAJEDNIČKI ŽIVOT

Kada je pravo vreme?

ZAJEDNIČKI ŽIVOT

Već odavno ste prešli iz faze „viđanja" u „dečko-devojka" fazu, sve savršeno funkcioniše i logičan sled događaja je započinjanje zajedničkog života. Ali, nije sve tako jednostavno

Čini se tako jednostavnim, međutim, mnogi parovi na početku zajedničkog života doživljavaju najveće krize u vezi. Tu se ne radi o parovima koji se poznaju nekoliko meseci, nego i onima koji su bili u vezi četiri ili pet godina, ponekad i više, a proveli su bezbroj zajedničkih vikenda i noći u stanu onog drugog. Nakon toliko zajedničkog vremena pomislili biste da se poznaju dovoljno dobro da bi razrešili sve nesuglasice.
  Navike
  Zbog čega jedna veza postaje problematična nakon početka zajedničkog života? Delimično zbog toga što kasno započinjemo zajednički život. Čekamo do kasnih dvadesetih ili ranih tridesetih kako bismo se odlučili za takav korak. To je period života kada smo uveliko stekli određene navike koje je teško menjati. Naučili smo sami da se snalazimo i gotovo da nam i ne treba niko ko će upotpuniti naš život, jer je on dugo vremena bio potpun, iako smo živeli sami.
  Bez kompromisa
  Samački život čini da smo manje skloni kompromisima, manje smo voljni da rizikujemo i isprobavamo nove stvari. Čak i ako smo napokon pronašli osobu za koju smatramo da je prava ili pravi, poučeni negativnim iskustvima retko se potpuno otvaramo, pokušavamo što duže da zadržimo svoju nezavisnost i odugovlačimo sa donošenjem odluke o zajedničkom životu ili braku.
  Teško uklapanje
  Jednim istraživanjem, rađenim u Teksasu, došlo se do zaključka kako je idealno vreme za zajednički život 18 meseci do tri godine nakon početka veze. Na početku veze hemikalije u mozgu odgovorne za osećaj zaljubljenosti su na najvišem nivou i u tom razdoblju parovi će učiniti sve kako bi udovoljili jedno drugom. Njihov nivo drastično opada negde između 18. meseca i tri godine, u zavisnosti od para, zbog toga ćete, ako čekate predugo na zajednički život, izgubiti pomoć treće strane (prirodnih hemikalija). Sve teže i teže ćete uklopiti dva različita životna stila u jedan.
  Bez odugovlačenja
  Za većinu parova prelaz iz „povremenog" u „puno radno vreme" bio bi lakši ukoliko ne bi čekali previše, jer tada bi bila izraženija želja za ugađanjem partneru nego želja za očuvanjem svojih navika. Dok bi se nivo hemikalija smanjio, već bi se navikli jedno na drugo. Sve u svemu, bilo bi lakše rešiti manje probleme, poput pitanja: „Kako treba da izgleda korpa za prljav veš?” a više volje bi ostalo za one veće razlike. Što duže odugovlačite s odlukom, svakim danom postaje sve teže doneti je, a i kada je napokon donesete, biće teže zadovoljiti partnera i očuvati sklad.
 
Autor: Suzana Stanarević