Broj 23
Početna > Lepi i zdravi > PREPLANULI BEZ SUNCA

Pravilno nanošenje krema za samopotamnjivanje

PREPLANULI BEZ SUNCA

Oblačimo sve laganiju odeću pa je koža ponovo u prvom planu. Nakon duge zime, blede noge, ruke i neosunčan ten lica ne izgledaju baš privlačno. Neke od nas preplanu pod svetlima solarijuma, a neke koriste sredstva za samopotamnjivanje

Bezbojni šećer
  Prema studijama dermatologa, nejefektniji proizvodi za samopotamnjivanje su oni koji sadrže DHA bezbojni šećer. On u dodiru sa ćelijama kože oksidira i daje joj smeđu boju. Ova promena obično traje pet do sedam dana, jer se svaki dan milioni mrtvih ćelija odećom ili tuširanjem skidaju s naše kože, a svakih 35 do 45 dana spoljašnji sloj kože potpuno se obnavlja. Zbog toga ten od sredstava za samopotamnjivanje bledi. Proizvod, kad postignete željenu boju, treba nanositi svaka tri dana kako bi se preplanulost održala. Za nanošenje proizvoda za samopotamnjivanje treba vremena. Odvojite za to barem 30 do 60 minuta. Nemojte da vas ovo obeshrabri, pomislite samo da bi vam trebalo mnogo više vremena da istu preplanulost dobijete na suncu, a od sredstava za samopotamnjivanje nema rizika od bora, raka kože ili opekotina.
 
  Piling pa mleko
  Istuširajte se i uradite piling kože, proizvodom s mikrogranulama ili običnom rukavicom od grubog materijala. Nemojte previše trljati kožu, ali obratite pažnju na kolena, članke, stopala, laktove i vrat. To će vam pomoći da postignete ravnomernost preplanule boje jer se proizvodi za samopotamnjivanje lepe za mrtve i suve ćelije kože, a one se u većoj količini nalaze upravo na tim delovima tela. Pošto se istuširate i dobro osušite kožu, nanesite tanak sloj hidratantnog mleka na područja koja ćete tretirati proizvodima za samopotamnjivanje. To će pomoći da se proizvodi lakše nanose, a stvoriće se i sloj koji će sprečiti da koža mestimično upije više sredstva. Malo više mleka treba staviti na članke, kolena i laktove da biste sprečili da ta područja izgledaju uflekano.
 
  Priprema kože
  Znojenje može pokvariti ravnomernost boje. Pre tretmana sredstvima, svakako se treba istuširati. Vaša koža mora biti potpuno suva kako biste postigli najbolje rezultate. Ne nanosite proizvode u toplim ili vlažnim kupatilima ili na visokim temperaturama.
 
  Bez odeće
  Idealno je da proizvode nanosite potpuno nagi, ali možete nositi i stari kupaći kostim kako biste znali dokle tačno da preplanete. Vi odlučite želite li preplanulost na pazuhu, petama, rukama i ušima. Upamtite da sredstva za samopotamnjivanje mogu isprljati odeću sve dok se u potpunosti ne upiju. Nanosite proizvode postepeno po delovima tela i vodite više računa o tome da sredstva ravnomerno nanesete na kožu pre nego što ih utrljate do kraja.
 
  Zaštitite dlanove
  Da biste sprečili da vam ne potamne i dlanovi, možete koristiti zaštitne rukavice dok nanosite proizvode. Međutim, to može iskomplikovati nanošenje. Drugo rešenje je da perete ruke svakih nekoliko minuta ili nakon što nanesete sredstvo na jedan deo tela. Ako čekate predugo, boja dlanova može postati čudna. Pomaže da uz sebe imate četkicu kojom tokom svakog pranja možete iščetkati zanoktice i područja između prstiju kako se boja na njima ne bi zadržala.
 
  Neravnomerna boja
  Budite svesni da vam određeni delovi tela mogu jače primiti sredstva za samopotamnjivanje. Nekim ljudima lakše potamne noge, drugima lice. Iskustvo će vam pomoći da vidite kako je kod vas. Budite oprezni dok nanosite sredstvo oko nosa, očiju, ušiju, kose, obrva i usana. Pamučna vata, sunđer ili sintetička četkica mogu vam pomoći da proizvod nanesete u tankom sloju na tim područjima. Kako biste sprečili da vam svetlija kosa ne potamni, nanesite sloj regeneratora na koren kose uz lice.
 
  Popravite greške
  Pričekajte minimum 20 minuta pre oblačenja. Nemojte vežbati ili plivati barem tri sata nakon nanošenja ovih proizvoda. Ako pogrešite i završite sa svetlijim linijama ili tamnijim flekama na koži, obradite ta područja pilingom, a sledeći dan dobro istrljajte vlažnom rukavicom od grubljeg materijala. To bi trebalo da ukloni sve nejednakosti tena.
 
  Nega posle
  Proizvodi za negu kože koje sadrže voćne kiseline, retin-A ili dezinfekcijska sredstva mogu uticati na delovanje krema ili losiona za samopotamnjivanje ili potpuno ukloniti boju jer kožu oslobađaju mrtvog površinskog sloja na koji se sredstva primaju. Najbolje je da te proizvode za negu ne nanosite isti dan kada i sredstva za samopotamnjivanje. Ponovite samopotamnjivanje kada god mislite da vam je potrebno. Uobičajeno je da ten počinje da bledi za tri do četiri dana.