Broj 23
Početna > Lepi i zdravi > ONO ŠTO NISTE ZNALI O ALKOHOLU

ONO ŠTO NISTE ZNALI O ALKOHOLU

Popularna tečnost koja je tražena na skoro svakoj žurci krije i neke ne baš lepe tajne koje znaju možda samo doktori, naučnici i knjige. A sad i vi! Evo 11 činjenica koje vredi znati!

1. Umoran, žedan i tužan!
  Puno ljudi pogrešno veruje da je alkohol, poput kafe, stimulans, ali on zapravo izaziva depresiju! Ako ste loše volje i pijete alkohol, možete pasti u još veću depresiju. Bez alkohola ćete imati mnogo više energije da se dobro isplešete i zabavite i manje će vam se spavati! Takođe, alkoholom nećete ublažiti žeđ, nego ćete je samo pojačati. On dovodi do dehidracije i ima visok procenat praznih kalorija. To je odgovor na pitanje kako nekima uspeva da popiju toliko piva za jedno veče!
 
  2. Ne kuler, već luzer
  Samokontrola je najvažnija stvar na svetu. Alkohol je oduzima. Baš kada vam se čini da malo pića popravlja raspoloženje, shvatite da vas taj isti alkohol zapravo vrti oko malog prsta i upravlja vama. Da, alkohol utiče na središnji nervni sistem, na vašu sposobnost rasuđivanja i samokontrole. Nakon pijenja, 20 odsto alkohola odmah ulazi u krvotok kroz želudac. Uticaj je dakle jači ako ste gladniji, a može dovesti do toga da se osramotite pred drugima (kikoćete se kao hijene, preterano brbljate, odajete tajne, lažete ili ste preterano temperamentni). Ili dovodi do rizičnih ponašanja, tipa vožnje u pijanom stanju ili seksa bez zaštite.
 
  3. Pijan kao letva ili - mrtav!?
  Velike količine alkohola, ako se popiju u kratkom vremenskom periodu i odjednom, mogu brzo izazvati trovanje koje može dovesti do kome ili čak smrti. Nije ni najmanje zabavno kada se neko napije kao letva, a zatim izgleda kao da je u komi i možda u tom trenutku upravo umire! Ne moramo ni napominjati da vožnja pod uticajem alkohola može izazvati saobraćajnu nesreću s fatalnim posledicama.
 
  4. Boli glava, boli, boli!
  Poklon nakon burne noći druženja s alkoholom je mamurluk. On nastaje kad se alkohol iz tela počne povlačiti, a glavobolju uzrokuje dehidracija mozga. Mozak je tada bukvalno pomeren od lobanje, pri čemu dolazi do oštrih bolova na dodirnim tačkama, kao što su slepoočnice i podnožje vrata.
 
  5. Na alkoholu ne piše „štetno po zdravlje i skraćuje život”, ali...
  To dugo vremena nije pisalo ni na cigaretama. Alkohol je vrsta legalne droge. Dakle, jednako je štetan kao i duvan, štetan je po zdravlje i skraćuje život ako ga puno i često konzumirate. Posledice alkohola uključuju: otupljenje čula, oslabljenje čulno-motoričkih sposobnosti, oslabljenje refleksivnih motoričkih reakcija, smanjenje koncentracije, oslabljeno pamćenje, smanjenu sposobnost prosuđivanja, pospanost ili umor i, u ekstremnim slučajevima, komu ili smrt.
 
  6. Nikako sa lekovima!
  Alkohol se nikada ne sme mešati s drogom niti lekovima, tabletama protiv bolova ili antibioticima, jer može trajno oštetiti jetru i dovesti do komplikacija kao što su povraćanje, problemi s radom srca i teškoće disanja. U najgorem slučaju, stvar može završiti komom ili smrću.
 
  7. Ko puno pije, skloniji je raku!
  Francuski naučnici su nedavno otkrili da je prekomerno konzumiranje alkohola glavni uzrok razvoja brojnih vrsta raka, kao što su rak usta, jednjaka, jetre, creva i dojke. Takođe, može igrati ulogu u razvoju raka gušterače i pluća. Zaključak je: što više piješ, veće su šanse da dobiješ rak. Oni koji umereno piju, na primer crno vino, ne treba da se boje, ali alkoholičari ili oni koji se redovno napijaju mogli bi da se zabrinu.
 
  8. Malo pića u mladosti - pijanac u starosti
  Telo i mozak tinejdžera još se razvijaju. Tinejdžeri koji vole da popiju, uglavnom imaju poteškoće sa učenjem i loše ocene u školi, a takođe povećavaju rizik da postanu alkoholičari kad odrastu. Osobe koje počnu da piju do svoje petnaeste godine imaju pet puta veće šanse da postanu alkoholičari nego oni koji počnu da piju tek nakon svoje dvadesete.
 
  9. Alkohol je nemilosrdniji prema nežnijem polu
  Nemački naučnici su se zapitali na koga lošije utiče alkohol, jači ili nežniji pol? Napravili su eksperiment na 158 osoba: 76 žena (među kojima 42 alkoholičarke) i 82 muškarca (među kojima 34 alkoholičara). Otkrili su da se posledice alkoholizma javljaju ranije kod žena nego kod muškaraca, bez obzira na kraću izloženost alkoholu. Srećom, žene počinju da piju kasnije u životu, piju manje i ređe postaju zavisne.
 
  10. Kad je alkohol problem?
  Kako ćete znati da li neko od vaših prijatelja ili vi sami imate problem s alkoholom? Ponekad je to teško reći, ali postoje znaci koji odaju problem. Problem s alkoholom postoji ako imate neki od sledećih znakova:
  - redovno pijete
  - lažete o količini popijenog alkohola
  - verujete da se bez alkohola ne može dobro zabaviti
  - redovno imate mamurluke (glavobolje)
  - osećate se iscrpljeno, depresivno ili čak razmišljate o samoubistvu
  - osećaj zamračenja u glavi - ne sećate se šta ste uradili pod uticajem alkohola.
 
  11. Minus i plus jednako MINUS
  Oni koji misle da nema dobrog provoda bez dovoljno promila u krvi, neka probaju suprotno, prijatno će se iznenaditi.
 
Autor: Suzana Stanarević