Broj 23

Ostrvo čuda i lepota

KRF

Krf se nalazi na severu Jonskog mora, na samom ulazu u Jadransko more. Nazivaju ga ostrvom čuda i lepota, pošto u svakom trenu može da promeni izgled, a da se time ne poremeti harmonija koja vlada ostrvom. Naizmenično se smenjuju prizori seoske idile prošarani raznovrsnim cvećem, savršena obala i usamljene plaže

Na ostrvu se mogu kombinovati odmor u skrovitom kutku kraj mora i odličan noćni život. Sem epiteta zelenog i cvetnog ostrva tragovi kulurnog nasleđa nekadašnjih vladara Vizantije, Venecije, Francuske i Engleske nalaze se svuda. Homer je prvi koji je opevao lepotu i čari Krfa, u svojoj „Odiseji", opisujući kupanje Odiseja posle brodoloma kada ga je na obali pronašla Nausikaja, ćerka tadašnjeg vladara, kralja Alkinoja. Krf je ostrvo koje je i svedok patnji srpskih vojnika, koji su, sanjajući o oslobođenju Srbije, na Krfu našli svoje večno utočište. Postoji verovanje da će se onaj ko dva puta poseti Krf uvek tamo vraćati.
Geografski položaj
Ostrvo Krf pripada jonskom arhipelagu i nalazi se na najzapadnijoj strani Grčke, na samom ulazu u Jadransko more. Zbog povoljnog geografskog položaja i klime večnog proleća važi za najzelenije ostrvo Grčke sa bogatim četinarskim šumama i sa više od tri miliona stabala maslina. Kristalno bistro tirkizno more, bujna vegetacija, obala bogata uvalama i rtovima, kao i hotelski kompleksi svih kategorija zadovoljavaju potrebe i najizbirljivijih posetilaca. Na grčkom se ostrvo naziva Korkira i ime je dobilo po nimfi Korkiri koju je Posejdon, bog mora, oteo i zatočio na ostrvu. Ona je postala zaštitnica ostrva. Krf je u sastavu Grčke od 1864. godine. Do tog vremena se nalazio pod vlašću Vizantije, Venecije, Francuske, Britanije. Ostrvo Vido sa muzejem, Plava grobnica, Mišja pećina večiti su spomenici u znak sećanja na stradanja i podvig srpskih vojnika u vreme Prvog svetskog rata.

Zabava, prijateljstvo i prijatna atmosfera
Krf nudi mnogo zabave, aktivnosti, parada, okruženje prepuno kulturnih i istorijskih znamenitosti, prijateljstva i više nego prijatne atmosfere. Prepun je zanimljivih, uskih ulica i prolaza, važnih istorijskih građevina, malih trgova kao što je Espianada trg, muzeja, crkvi i još mnogo interesantnih stvari koje treba videti, osetiti i istražiti. Takođe, možete ići u šoping u karakteristične prodavnice kojih ima puno u starom delu grada Krfa i u blizini crkve Sveti Spiridon, ili u novom delu grada. Poseta crkvi Svetog Spiridona, zaštitnika ostrva, kupovina u prodavnicama u starom delu grada, i kafa u čuvenom Listonu samo su neke od mogućnosti da prijatno provedete svoje vreme. Na Krfu ima više od tri miliona stabala maslina, od kojih je vekovima zavisila poljoprivreda. Kuriozitet je i biljka kumkvat, doneta sa Dalekog istoka. Od ploda koji podseća na mandarinu prave se likeri, slatko i džemovi, a sve to može se naći u prodavnicama pića i suvenira. Na ostrvu su i plantaže limuna, a od odličnih vrsta grožđa prave se kvalitetna vina.

Istorija Krfa
O Krfu se zna još od vremena Homera. Krf se nalazi između Istoka i Zapada i uvek je bio most između ova dva različita sveta. U srednjem veku Krf su osvajali Mlečani, Francuzi i Britanci. Godine 1864. ujedinjuje se sa Grčkom i od tada se 21. maj proslavlja svake godine paradama i manifestacijama na celom ostrvu. Gradska skupština se nalazi na Trgu Michael Theotoki. To je građevina iz 17. veka, jedan od karakterističnih primera mletačke arhitekture. Njena izgradnja počela je 1663. goodine, a završena je 1693. Nepoznati arhitekta je birao kamen iz Siniesa i dao građevini sjajan renesansni izgled. Stari grad vraća u davnu prošlost; uticaj Evrope vidljiv je svuda i harmonično se uklapa u drevne objekte dajući gradu specifičan kolorit.

Plaže
Ostrvo karakteriše nekoliko planinskih masiva. Dominira planina Pantokrator, visoka 906 metara. Nedaleko od glavnog grada, u pravcu severoistoka, nalazi se mesto Kanoni, povezano malim mostom sa ostrvom na kome je manastir Panayia Vlakherna. U nastavku puta su mesta Gouvia, poznato još iz venecijanskog perioda, a sada čuveni turistički centar, zatim Kammeno, Dasia, sa odličnom turističkom ponudom, potom Ipsos, sa dobrom plažom, Purgi, pa Barbati na obroncima strmog Pantokratora i sa velikom šljunkovitom plažom. Tu su i Nisaki, Kalami, Kouloura i Ayios Stephanos. Na severu ostrva je Kassiopi, slikoviti lučki gradić, Aharavi, sa velikom peščanom plažom, Sidari poznat po Zalivu ljubavi i Roda, mesto sa odličnim mogućnostima za odmor. Na zapadnoj strani ostrva je Paleokastrica, poznata iz Homerovih spevova. U uvali kod Paleokastrice je manastir posvećen presvetoj Bogorodici, smešten na steni sa koje je predivan pogled. U blizini je i Pelekas, mesto ispod kog je još poznatija peščana plaža Glifada. Pesak je crvenkaste boje i krupan, a plaža uvek dobro posećena. Jug obiluje peščanim i šljunkovitim plažama, a mestašce Kavos često je izbor engleskih turista. Žurka traje 24 sata, pa su i policijske patrole non-stop dežurne.

Turističke atrakcije
Građevine koje treba videti su: Stara i nova tvrđava, Jonska akademija, vizantijska crkva Svetog Jasonosa i Sosipatrosa, Katedralna crkva, crkva Svetog Spiridona, osnivača Krfa. Tu je i Muzej arheologije, sa eksponatima od neolita do rimskog perioda, kao i Muzej azijske umetnosti i Muzej Vizantije. Spisak je podugačak, a od vašeg vremena i interesovanja zavisi šta ćete posetiti i čime ćete upotpuniti odmor. Cene ulaznica kreću se oko četiri evra. Tu je i ostrvo Vido, koje nikako ne smete propustiti, mesto gde je Plava grobnica, znak sećanja na srpsku vojsku stradalu u Prvom svetskom ratu. Iskoristite priliku i posetite Muzej Srba na Krfu, takozvanu Srpsku kuću. Sve ostale aktivnosti na ostrvu kreću se do 20 evra, koliko košta dnevna ulaznica u vodeno carstvo, poznatije kao Akvalend.

Noćni život
Krf je prepun kafeterija i restorana, bukvalno stotine njih smeštene su u centru glavnog grada i naprosto im ne možete odoleti. Najveće gužve su ispred čuvenog Listona, gde su nanizani restorani ispod svodova zgrade, pa su se terase pod vedrim nebom proširile i na suprotnu stranu parka. Najzauzetije su subotom i nedeljom kada Grci tradicionalno ručaju u restoranima. U ponudi su grčka musaka, sarme, morski specijaliteti, ali i mesne đakonije. Po gradu i ostrvu se lako možete kretati autobusima kompanije Ktel. Plave boje su oni koji prevoze po gradu, a zeleni po ostrvu. Cena karte na bilo kojoj relaciji je jedan evro! Na raspolaganju su vam i povoljne rentakar agencije kod kojih je oko 25 evra dan iznajmljivanja vozila. Bez obzira na to koje prevozno sredstvo izabrali, opustite se i dozvolite ostrvu da vas očara u potpunosti.