Broj 229
Početna > Lepi i zdravi > Danak visokim potpeticama

Sprečite deformitete stopala i kičme

Danak visokim potpeticama

Sandale s visokom potpeticom veliko su iskušenje kome ne može da odoli veliki broj žena i u ovim tropskim danima. Evo nekoliko korisnih saveta uz pomoć kojih možete da izbegnete brojne zdravstvene tegobe

U vrelim danima pripadnice lepšeg pola obično nose elegantne uske sandale na visokim potpeticama i kaišićima koji stežu stopalo. Posle nekoliko sati, međutim, noge oteknu, javlja se bol koji se prenosi na kolena, leđa, pa čak i vrat. U toku leta nije bitna samo nega stopala kod pedikira već i sami možemo da uradimo nekoliko jutarnjih vežbi kako bismo izbegli otok i bol u nogama u toku dana. Potrebno je desetak minuta ukoliko svaku vežbu ponovite petnaest puta.
– Kada se probudite, istežite stopala gore-dole, dalje savijajte sve prste, zatim stopala uvrćite na spoljašnju i unutrašnju stranu. Na kraju kružno okrećite stopala na desnu, a zatim na levu stranu – savetuje Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut i boven terapeut.

Zašto nastaje bol?
Što je štikla na sandali viša, to je i opterećenje veće. Bolovi u stopalu i jastučićima prstiju su neminovni, jer se tu nalaze kosti koje ne mogu da podnesu opterećenje. Visoke potpetice, međutim, ne izazivaju samo deformacije u stopalu. Već sa štiklama od šest centimetara drugi delovi tela, koleno, kuk i kičma, izloženi su pritisku.

Mortonov neurom
U toku leta kod žena je čest Mortonov neurom, zadebljanje na malom živcu koji je smešten između trećeg i četvrtog nožnog prsta i prolazi ispod ligamenta koji spaja dve kosti na stopalu.
– Zadebljanje se razvija kao odgovor na iritaciju, traumu ili veliki pritisak, a čak je deset puta češći kod žena. Simptomi su bol i peckanje s gornje i donje strane stopala, a bol se pojačava fizičkom aktivnošću i samim nošenjem uskih cipela s visokom potpeticom – kaže Aleksandra Maksimović.

Ugrožena i kičma

Žena koja oseća bol u jednoj nozi, automatski se više oslanja na drugu i time je oštećuje. To s vremenom dovodi do promene položaja kukova i kičmenih pršljenova. Takođe, promene na zglobovima u celom telu, a pre svega upale zglobova stopala, dvostruko su češće kod žena koje nose štikle više od četiri centimetra.

Sve popularnije terapije

Do sada, u terapiji su najčešće korišćene fizikalna i kinezi terapija sa vežbama. Međutim, treba naglasiti da je svaki deformitet kičme ili stopala zaseban. Zato se poslednjih godina kod deformiteta stopala vrlo uspešno primenjuju boven terapija i refleksologija, koja se primenjuje uz pasivne vežbe. Boven terapijom se stimuliše telo ka ozdravljenju dok se refleksologijom stimulišu određene zone na stopalima, ali i samo stopalo.

Najčešći deformiteti

Koleno - Promenjen način hoda na visokim potpeticama izlaže unutrašnjost
kolena pojačanom pritisku, pa se kod žena često javlja osteoartritis.

Mortonov neurom - Visoke potpetice i skučen prostor za prste mogu da
izazovu zadebljanje tkiva oko nerva između trećeg i četvrtog prsta, zbog
čega prsti trnu ili veoma bole.

Čukljevi - Tesne cipele doprinose formiranju koštane izrasline u osnovi
palca, što dovodi do naginjanja palca ka ostalim prstima, a to izaziva
jak bol.

Čekićasti prsti
- Skučen prostor za prste u cipeli dovodi do toga da se
manji prsti savijaju u srednjem zglobu i postaju trajno zgrčeni.

Metatarzalgija - Visoke potpetice teraju telo da preraspodeli težinu.
Dugotrajno nošenje štikli može da izazove bol u kugličnom zglobu stopala
i na jastučićima nožnih prstiju.

 

Žaklina Milenković