Broj 228
Početna > Lepi i zdravi > Sprečite letnju upalu bešike

Urinarne infekcije

Sprečite letnju upalu bešike

Kako biste smanjili bakterije u mokraći, pijte dovoljno tečnosti, smanjite uzimanje kofeina i alkohola i nikada ne odgađajte mokrenje

Peckanje ili pečenje pre, tokom ili odmah posle mokrenja, česta potreba za mokrenjem, bol u donjem delu stomaka, samo su neki od simptoma urinarne infekcije.
- Da bi se smanjile bakterije u mokraći, pijte dovoljno vode (od šest do osam čaša vode dnevno) dok mokraća ne postane svetla. Smanjite uzimanje kofeina i alkohola jer mogu da nadraže mokraćne puteve. Nikada ne odgađajte mokrenje jer što mokraća duže ostaje u bešici, bakterije se smeštaju u sluzokožu. Izbegavajte soli za kupanje i penušave kupke koji mogu da nadraže mokraćne cevi i ne nosite tesno donje rublje. Ukoliko se upala bešike javi posle boravka na bazenu sa hlorisanom vodom, posle plivanja popijte dosta vode – savetuje Milka Raičević, nutricionista.

Ječmena voda
Kuvati ječam sat vremena u litru vode, procediti pa začiniti limunovim sokom i medom. Popiti dve velike šolje ječmene vode a potom naredna tri sata po jednu šolju na svakih dvadeset minuta. Da biste smanjili kiselost mokraće, u ječmenu vodu dodajte i sodu bikarbonu.

Celerov napitak

Oko 400 grama lista celera kuvati u litar i po vode s dva cela limuna i ostaviti na plotni da se ohladi. Procediti i piti tri puta jednu manju čašicu.

Kukuruzna svila
Kukuruzna svila je najjači prirodni diuretik. Čaj od kukuruzne svile rastvara kamen i izbacuje pesak iz bubrega. S vodom se izluče i ostale štetne materije. Pomaže kod svih oboljenja mokraćnih puteva, upala mokraćnog mehura, eliminiše umanjeno lučenje mokraće i kod noćnog mokrenja.

Pomaže i soda bikarbona

Soda bikarbona takođe se preporučuje kod urinarnih infekcija. Jedna četvrtina kašičice sode bikarbone pomešati s otprilike dva litra vode i svakodnevno piti.
Soda bikarbona je bazna, što bakterijama smanjuje mogućnost širenja.

Čaj od brusnice
Brusnica je veoma efikasna u lečenju najrazličitijih upala i infekcija, međutim, ove crvene bobice deluju na zapaljenja urinarnog trakta izazvana ešerihijom koli.

Lekoviti origano
Mnoge studije ukazuju na širok spektar antibakterijskih, antiviralnih, antioksidantnih i drugih svojstava ove biljke. Origano ubija u potpunosti kolonije tridesetak vrsta bakterija. Takođe je dokazano da ulje origana zaustavlja rast stafilokoka, istovetno kao što to čini streptomicin, vankomicin i penicilin.

Ozbiljan zdravstveni problem

Urinarne infekije su sve ozbiljniji zdravstveni problem, koji u većem broju pogađa žene. Retko se javljaju kod muškaraca mlađih od 50 godina, a najčešći uzročnici su crevne bakterije. Ešerihija koli je uzročnik i do 90 odsto nekomplikovanih urinarnih infekcija.


Žaklina Milenković