Broj 228
Početna > Lepi i zdravi > Na more bez keve i ćaleta

Tinejdžeri i letovanje

Na more bez keve i ćaleta

Uzrast u kome bi deca trebalo prvi put da odu sama na odmor individualna je stvar i zavisi od poverenja između njih i roditelja

Već sa petnaestak godina mnogi tinejdžeri sanjaju dan kada će bez roditelja otići na letovanje. Da li će se tamo uputiti sa simpatijom ili drugarima, nije važno. Većina adolescenata želi da se bar nedelju dana odvoji od oca i majke i sebi samostalno osmisli vreme sa društvom negde daleko od kuće. Većinu roditelja muči problem procene kada je pravo vreme da dozvole svom tinejdžeru da prvi put ide sam, i bez njihovog nadzora otputuje na letovanje. Prvi odlazak od kuće prilično je stresan i za roditelje i za decu, tvrde stručnjaci. Zbog opasnosti kao što su kriminal i narkomanija roditeljima je mnogo teže. Zato je veoma važna zajednička angažovanost oko deteta od malih nogu i ukazivanje na dobre i loše stvari.

Poverenje kao ključ rešenja
Ako niste sigurni koju odluku da donesete, najbolje je da se konsultujete s pedagogom. Ako je dete ranije navikavano da bez tate i mame ide na odmor, preko vrtića ili škole, i nosi pozitivna iskustva, ne bi trebalo da bude problema. Psiholozi objašnjavaju da je uzrast u kome bi deca trebalo prvi put da odu sama na odmor individualna stvar i zavisi od poverenja između njih i roditelja, ali i ističu da je veliki broj tinejdžera zreo za samostalan odmor u šesnaestoj godini.

Razgovor pre odlaska

Ukoliko smatrate da je vaš tinejdžer spreman da doživi jedno novo iskustvo, pre odlaska na put obavite ozbiljan razgovor. Posebno obratite pažnju na društvo s kojim ide. Budite u dogovoru sa ostalim roditeljima, o bezbednom i plaćenom boravku i povratnoj karti. Objasnite mu šta je prva pomoć u slučaju bolesti i kome da se obrati ako ima neki problem ili upadne u nepriliku. Popričajte o izlascima, jer su mladići i devojke željni da okuse noćne provode, a plaža dolazi u obzir tek popodne posle spavanja.

Bez preterivanja sa pozivima

Predočite mu opasnosti od kupanja u moru u alkoholisanom stanju. Definišite u koje vreme ćete se čuti. Ne preterujte sa pozivima, jer i dete treba da ima odgovornost da se javi vama. U slučaju da dete potroši novac pre vremena, pobrinite se da mu se suma u najkraćem mogućem roku pošalje, i potrudite se za neku vrstu alternative gde će da spava, šta da jede i kako da se vrati. Ako putuje sa više vršnjaka, dobro je da raspolažu približno istom svotom novca i da postoji roditeljski konsenzus oko pravila ponašanja na tom letovanju.

Jupi, prazna gajba!
Prema statističkim podacima u Italiji, više od 30 odsto mladih uzrasta od 12 do 18 godina odmor provodi s porodicom. Od toga je samo njih šest odsto zadovoljno izborom destinacije. Ogromna većina je na pitanje gde želi da provede letnji raspust odgovorila da bi najradije ostali sami kod kuće dok su njihovi „matorci" na moru. Udruženje italijanskih pedijatara izdejstvovalo je „Povelju o pravima dece i tinejdžera na odmoru”, kako bi se na neki način postigao kompromis između roditelja i njihovih adolescenata kad je samostalno letovanje u pitanju.

Opasnost uvek vreba
Najveći broj srpskih tinejdžera prvi put odlazi samostalno na letovanje po završetku druge ili treće godine srednje škole. To su uglavnom mladići i devojke koji su ranije u okviru sportskih društava odlazili na pripreme ili ekskurzije pred velika takmičenja. Stručnjaci ističu da adolescenti koji su još od ranog detinjstva često boravili van kuće, na primer kod bake i deke, nemaju problema sa prilagođavanjem uslovima negde daleko od kuće. Roditeljima se savetuje da skrenu pažnju detetu kakve opasnosti vrebaju u nepoznatom okruženju: kupanje u alkoholisanom stanju, korišćenje narkotika, upražnjavanje seksa bez zaštite s nepoznatim osobama...

 

D. Rodić