Broj 228
Početna > Lepi i zdravi > Čuvar zdravlja

Čaša limunade

Čuvar zdravlja

Mnoge dijete preporučuju limun jer on daje osećaj sitosti i istovremeno podiže energiju umornom telu. Počnite da pijete limunadu i dobićete dragocenog saveznika zdravlja!

Limun je na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidanata. Zahvaljujući limunskoj kiselini, neutrališe toksične materije i njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranljivih sastojaka. Podiže imunitet i prirodni je antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije ali privlači bakterije korisne za naš probavni sistem. Blago deluje na jetru, na varenje i na krvnu sliku jer snižava holesterol. Navodno, limun pomaže i kod menstrualnih bolova. Osim toga, limun obiluje vitaminom C koji usporava starenje, i vitaminima B-grupe, neophodnih nervnom sistemu. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum i magnezijum.

Sveže ceđen sok od limuna dobar je još zato što:
Umanjuje stres
S obzirom na to da limunov sok sadrži visoku koncentraciju vitamina C, pomaže u smanjenju stresa i depresije. Osobe sa slabim imunim sistemom su sklone gubljenju ovog vitamina iz organizma kad god su suočeni s nepredviđenim stresom. Osim toga, limun ima umirujući efekat na naše živce i time postaje omiljeno piće, naročito kada smo suočeni s visokim nivom stresa.

Održava desni zdravim

Utrljavanje sveže ceđenog limuna pomaže kod bolnih desni. Takođe, kada imate problema sa desnima koje krvare, imajte na umu da limunov sok zaustavlja krvarenje. On čini čuda i u slučaju lošeg zadaha, kao i u skidanju fleka sa zuba. Ipak, preporučuje se da koristite mere predostrožnosti kada limunov sok koristite u oralnoj higijeni jer kiselina koju on u sebi sadrži, usled prečestog korišćenja, može da ošteti zubnu gleđ.

Smanjuje loš holesterol
Limunada je najbolji prirodni lek za snižavanje nivoa lošeg holesterola u organizmu. Ona pomaže da podignete nivo dobrog holesterola, ali i da smanjite proizvodnju takozvanog lošeg holesterola. Poenta je u vitaminu C kojeg u limunu ima u izobilju a koji zajedno sa limunskom kiselinom pomaže u redukovanju nivoa holesterola.

Sprečava infekcije grla
Sveže ceđen limunov sok ima neverovatna antibakterijska svojstva i ispiranje grla njim dokazano pomaže pri izlečenju oralnih infekcija kakve su upala grla, crvenilo i angina.

Održava kožu zdravom
Naša koža zahteva vitamin C. Svakodnevno pijenje limunade podiže koncetraciju kolagena u organizmu i oporavlja oštećeno tkivo. Vitamin C deluje i kao antioksidant koji sprečava pojavu bora, fleka od sunca i bori se protiv slobodnih radikala koji mogu da prouzrokuju nastajanje flaka i akni.

Leči urinarne infekcije
Limun pomaže u izbacivanju vode i toksina kroz mokraću. Diuretička svojstva, zajedno sa detoksikacijskim, čine limun odličnim izborom u lečenju infekcija urinarnog trakta.

 

Suzana Obradović