Broj 227
Početna > Lepi i zdravi > Voćka za tanak struk

Breskva

Voćka za tanak struk

Ako se prekomerno znojite tokom vrelih letnjih dana, par zrelih breskvi rešiće problem. Osim što će vas osvežiti, nadoknadiće vam izgubljenu tečnost, minerale i vitamine

Zbog malo kalorija koje poseduje i velikog sadržaja vode, može se jesti bez bojazni u svim dijetalnim varijantama. Veoma je popularno voće kod onih koji žele da smanje telesnu težinu. Čak ako i nemate problema s prekomernom težinom, dovoljno je popiti čašu sveže ceđenog soka dnevno i normalno jesti.

Diuretik s drveta

Jača organe za varenje, žučnu kesu i žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Sirova breskva dobra je protiv zatvora, podstiče probavu i rešava probleme izazvane dijarejom. Pomaže kod tegoba izazvanih upalom mokraćnih kanala i otežanog mokrenja. Deluje i kao blagi diuretik, naročito ako se njen sok popije ujutro na prazan želudac.

Vrhunski imunitet
Zreo plod čisti krvne sudove, pomaže u regulaciji nivoa lošeg holesterola u krvi, ali i kod prehlade, gripa, kašlja, bronhitisa, alkoholizma, reumatoidnog artritisa. Jača imuni sistem i odličan je antioksidant.

Sok protiv nervoze

Sok od breskve pomaže kod tegoba izazvanih smanjenim lučenjem želudačne kiseline, a prijaće i svima koji su često napeti i nervozni, i onima koje muče srčane aritmije. Svaki plod predstavlja pravu malu riznicu vitamina B-kompleksa koji pomaže organizmu da se nosi sa stresom i hrane nervni sistem. Poznata je kao voće za podizanje raspoloženja.

Užina za juniora
Pošto sadrži i sorbitol (polivalentni alkohol), korisna je za jačanje zuba i desni. Osim toga, zbog velike količine kalcijuma kojim obiluje, zreo plod preporučuje se kao idealna užina mališanima.

Čaj za buduće mame
Bioflavonoidi i vitamini kojima obiluje breskva pomažu budućim majkama da se smanji zadržavanje vode i otekline u nogama tokom trudnoće. U prvom tromesečju trudnoće, čaj od breskve pomaže kod mučnine i povraćanja. Napitak pripremajte uveče. Preliti sa pet decilitara vrele vode 50 grama osušenog breskvinog lišća. Ostaviti da odstoji poklopljeno dok se ne ohladi, procediti. Preko noći ostaviti u frižideru. Ujutro zagrejati i piti na prazan želudac, pa zatim istu količinu na svaka dva sata.

 

D. Rodić