Broj 227
Početna > Lepi i zdravi > Trening koji briše bore s lica

Zategnite lice fejsbildingom

Trening koji briše bore s lica

Određenim elementima iz indijske i japanske masaže po meridijanima ubrzavaju se cirkulacija i protok limfe za čak sedam do osam puta i za kratko vreme vraća tonus mišića lica

Lice bez bora, podočnjaka i podbratka san je mnogih koji su zagazili u ozbiljne godine, ali i onih mlađih kojima su vedra priroda i vesela mimika ostavile trag na licu. Dame i gospoda širom planete prosto su poludeli za potpuno prirodnom metodom vežbanja koja zateže tonus lica i „briše" bore. Ako vas deprimiraju nove brazdice koje su se pojavile oko očiju ili možda želite punije usne, zategnut, svež i mladolik izgled, pravo je vreme da se bacite na vežbice za muskulaturu lica, odnosno na trening fejsbildinga. Prema rečima Snežane Denić, terapeuta i masera „Hil studija", trening koji pokreće gotovo svaki mišić na licu sve je popularniji u svetu, kako među ženama tako i među pripadnicima jačeg pola.

Vežbe zarazile i muškarce

Radi se o naučno razvijenoj i prirodnoj metodi vežbanja individualnih i grupnih mišića lica i vrata, pomoću koje možete da usporite starenje, ublažite bore i drastično poboljšate svoj izgled. Trening traje sat vremena i počinje aromaterapijom i meditacijom kako bi se telo najlakše opustilo i oslobodilo stresa.
- Uvek počinjemo sa aromaterapijom jer mnoga etarska ulja koja koristimo imaju antibakterijsko dejstvo i stimulišu obnavljanje novih ćelija. Pomoću joge opuštamo mišiće cervikalnog dela vrata, leđa i lica. Zatim, pravilnim čišćenjem lica otvaramo pore i pripremamo se za trening. Veoma značajnim elementima iz indijske i japanske masaže po meridijanima ubrzavamo cirkulaciju i protok limfe za čak sedam do osam puta. Posle dobro prokrvljenog i opuštenog lica, počinjemo sa treningom za podmlađivanje - kaže Snežana.

Nikad nije kasno

Idealno vreme da se počne s treningom za mišiće lica su kasne dvadesete.     
- Fejsbilding predstavlja alternativu estetskoj hirurgiji bez ikakvih rizika. To je prirodan način kojim aktivirate čak 57 mišića lica i vrata i tako možete da zaustavite starenje, izbrišete godine s vašeg lica i duže ostanete mladi. Nikada nije prerano, niti prekasno početi s treningom. Praksa je ipak pokazala da je idealno vreme za početak kraj druge decenije života, negde između 27. i 30. godine. U tom periodu sve ono što je u sastavu kože je u deficitu, počev od koenzima Q10, preko kolagena, hijalurona, elastina... Žene tada još nemaju problema s mišićima lica, jer telo samo proizvodi neophodne enzime, ali potrebno je preventivno početi ranije. Ukoliko, međutim, imate mnogo više godina i bora, to ne znači da vežbe neće uticati na izgled vašeg lica. Na sreću, mišići lica i vrata su tanki i pljosnati i kada se aktiviraju, mnogo lakše se zetežu nego, na primer, butni ili stomačni - objašnjava Denićeva.

Dva puta dnevno po deset minuta
Fejsbilding treninzi su edukativnog karaktera i već posle mesec-dva treniranja u studiju svaka žena može sama da radi vežbe, bez obzira na to gde se trenutno nalazi. Populacija do tridesete godine dovoljno je da vežba tri puta nedeljno, a oni koji su prešli četrdesete trebalo bi da upražnjavaju fejsbilding svakodnevno.

- Po završetku kursa koji traje mesec dana (12 jednočasovnih treninga) i dame i muškarci obučeni su da vežbaju mišiće lica bilo gde i bilo kad. Fejsbilding je moguće raditi tokom vožnje automobila, sedenja ispred kompjutera, gledanja televizije, obavljanja kućnih poslova... - kaže Snežana.
Da bi se postigli, ali i održavali rezultati, preporučuje se vežbanje bar dva puta dnevno po deset minuta. Bilo bi poželjno da prvi trening bude ujutru dok ste još u krevetu, jer će vas razbuditi i smanjiti naduvenost, dok je za drugi idealno veče kako bi se mišići opustili, a san bio prijatan i miran.

Vežba za zatezanje vrata i eliminisanje podbratka
Ruke koje koristite kao protivteg, postavite ispod ključnih kostiju,
udahnite i izbacite donju vilicu napred, istovremeno podižući vrat do
najviše tačke zategnutosti. U tom položaju ostanite 20 sekundi, opustite
mišiće i ponovite vežbu 20 puta.
Vežba za podizanje i oblikovanje obraza
Pesnice postavite ispod obraznih kostiju, donju i gornju usnu maksimalno zategnite ispod zuba.
Udahom širite snažno usne, vodeći računa da su i dalje ispod zuba, a izdahom usnama pravite oblik slova O.

Za sve je kriv Lalejn
Pre nešto više od pola veka, guru fitnesa Džek Lalejn među prvima je
skrenuo pažnju na vežbanje mišića lica i vrata za širu populaciju
isključivo u estetske svrhe i predstavio prvi put umetnost podmlađivanja
lica bez hirurških zahvata. Ipak, najveći doprinos njihovoj
popularnosti pripada Kerol Mezio, koja je na svim kontinentima držala
kurseve kako te vežbe raditi kod kuće. Ideja vežbanja mišića lica
potekla je iz medicinskih centara za rehabilitaciju i sportsku medicinu i
bila je namenjena isključivo ljudima s povredama ili oboljenjem
potkožnih mišića.     

 

Dragana Rodić