Broj 227
Početna > Zanimljivosti > Šta sa cvećem kada ste na odmoru?

Mali trikovi

Šta sa cvećem kada ste na odmoru?

Ako nemate komšinicu od poverenja ili jednostavno ne želite nikoga da opterećujete da vam zaliva cveće dok ste na odmoru, možete sve sami da uradite pre odlaska na odmor i tako sačuvate cveće u punom cvatu

Nijedna biljka ne može da opstane bez svetlosti, zato prvo grupišite biljke u jednoj prostoriji koja je osvetljena prirodnom svetlošću najmanje osam sati dnevno. Potom saksije poređajte na trpezarijski sto, a između njih, u sredini, stavite posudu punu vode. U sud s vodom stavite deblje pamučne trake uvijene u spiralu, čiji će krajevi biti zakopani u saksijama. Važno je da posuda s vodom bude malo izdignuta u odnosu na saksije kako bi kroz pamučne trake voda prolazila i vlažila zemlju u saksijama.

Sačuvajte vlažnost

Pre odlaska na duže putovanje, cveće obilno zalijte, a površinu zemlje oko biljke prekrijte vlažnom mahovinom koja će sprečiti isušivanje. Manje saksije možete da ubacite u veće posude koje ćete zatim da napunite vodom, a one će uzimati odatle vode koliko im je potrebno. Osim navedenog, mnoge iskusne domaćice se pridržavaju oprobanog recepta, plastičnim flašama iseku dno, a grlić zatvore i čep iglom probuše na dva-tri mesta, pa ubace u zemlju. Flašu napune vodom koja kap po kap danima klizi i postepeno zaliva biljku. U zavisnosti od toga koliko ste dugo odsutni, potrebna vam je mala ili velika flaša.

Iskoristite kupatilo

Jedno od rešenja je da vaše biljke stavite u kadu i sipate malo vode, tek da prekrije površinu ili da kadu obložite starim čaršavom dobro natopljenim vodom. Zatvorite vrata kupatila da bi se vlaga zadržala u vazduhu, na taj način će cveće ostati sveže i u vrelim danima. Zemlja u saksijama upijaće vlagu i vaše drage biljčice će vas u sasvim dobrom stanju dočekati kada se vratite s odmora. Preduslov za ovaj način zalivanja cveća je da u kupatilu imate prozor koji će biljkama obezbediti i svetlost.

Prihrana

Sredstvo za regulaciju vlage u zemljištu je idealno rešenje dok ste na odmoru. Može se kupiti u radnjama koje prodaju sredstva za negu biljaka. Kada se posle putovanja vratite svojim biljkama, prvo odstranite uvele listove i grančice, ukoliko je cveće potpuno suvo, odmah ga malo zalijte, a sutradan ga prihranite.

S. O.