Broj 227
Početna > Lepi i zdravi > Na udaru opasnih zraka

Zaštitite oči od sunca

Na udaru opasnih zraka

Sunce je sve nemilosrdnije prema našem čulu vida pa ga treba dodatno zaštititi

Zbog svog anatomskog položaja i specifične funkcije, oko je stalno izloženo svetlosnim nadražajima. Iako ima vrlo moćan mehanizam odbrane, apsolutno ga treba zaštititi od direktnog sunčevog svetla, posebno u letnjim mesecima kada su zraci izuzetno jaki, pogotovo pored kupališta, na moru i obali, ali i na planinama. Izloženost čula vida UV zracima dovodi do oštećenja delova oka i uzrokuje neke od očnih oboljenja. Stručnjaci ističu da posebnu pažnju treba obratiti na odabir sunčanih naočara i preporučuju ih u svim prilikama kada ste na otvorenom, jer je sunce prema našim očima iz godine u godinu sve nemilosrdnije.

Refleksija koja povređuje

– Sva tri spektra ultravioletnih zraka imaju uticaje na različite strukture oka. UVC zraci su blokirani ozonskim omotačem, a uticaj na samo oko je u zonama u kojima je taj omotač znatno oštećen. UVA i UVB zrake apsorbuju različiti segmenti oka. UVB zrake prihvataju i upijaju rožnjača, konjunktiva, koža kapaka oba oka, dok UVA uglavnom deluje na sočivo i retinu oka. Problem s velikim vodenim površinama je to što čulo vida reflektuje gotovo 85 odsto UVA i UVB zračenja, pa se samim tim izloženost oka povećava skoro duplo. Upravo zbog toga potrebna je odgovarajuća zaštita oka u letnjem periodu, pogotovo na otvorenom, na moru ili na planini – objašnjava dr Ranka Jocić, specijalista oftalmologije.

Sunčane naočare u vidu maske

Oni koji odmor provode na moru, reci, jezeru ili planini, ljubitelji sportova u prirodi, ali i svi koji dosta vremena leti provode na otvorenom moraju da se obezbede odgovarajućim naočarima za sunce.
– Naočare koje štite oko moraju da poseduju specifične zaštitne filtere koji apsorbuju 100 odsto UVA zračenja. Treba da budu što veće, u vidu maskice, da imaju široku, bočnu zaštitu kako štetni sunčevi zraci ne bi pogađali oko sa strane. Izbor boje stakala naočara nije bitan. Osim toga, treba štititi i kožu kapaka, jer je izuzetno tanka i osetljiva. Pre izlaska na sunce, na kapke treba naneti kremu s visokim zaštitnim faktorom, ali prilikom nanošenja treba voditi računa da krema ne uđe u oko – kaže Jocićeva.

Oči dece još osetljivije
Prema rečima specijalista, očna sočiva kod dece se još izgrađuju pa su stoga osetljivija od sočiva odraslih. Upijaju mnogo više sunčevih zraka nego oči odraslih. Primera radi, dečja očna sočiva upijaju i do 90 odsto UV zračenja, a kod odraslih osoba to je tek desetak odsto. Upravo zbog toga roditeljima se savetuje da svojim mališanima obezbede odgovarajuće naočare za sunce da im okice ne bi bile oštećene. Kao i za odrasle tako i za decu, naočare za sunce moraju da poseduju specijalne zaštitne filtere.

 

Dragana Rodić