Broj 227
Početna > Putovanja > Magija skrivenih laguna

Majorka

Magija skrivenih laguna

Kupanje i sunčanje na prelepim plažama, obilasci srednjovekovnih tvrđava i planinskih sela, popularan noćni život, samo su deo turističke ponude poznatog evropskog letovališta

Skrivene lagune, prelepe plaže, duž obale duge 554 kilometra borove šume, palme, ali i planinski venci koji se uzdižu i do 2.300 metara nadmorske visine čine Majorku jednim od posećenijih letovališta u Evropi. S površinom od 3.460 kilometara kvadratnih Majorka ima oko milion stanovnika, a godišnje je poseti između 10 i 15 miliona turista sa svih strana sveta, najviše Engleza i Nemaca, a poslednjih godina vraćaju se i gosti iz Srbije.

Putovanje u prošlost

Palma de Majorka je glavni grad ostrva i interesantan je turistima kako danju tako i noću. Za dnevne izlete preporučuje se obilazak srednjovekovne tvrđave na brdu iznad zaliva, prelepe katedrale na brdašcu uz morsku obalu, palate Almaduina, Gradske kuće, Crkve Svete Katarine i dvorca Belver. S koje god strane da se uđe u Palmu, ugleda se najpre monumentalna gotska katedrala, koja ubedljivo dominira gradom.

U stilu renesanse
Stari grad datira još iz vremena Mavara i obiluje prelepim građevinama u stilu italijanske renesanse sa arapskom ornamentikom, koji su podizali aristokrate i bogati moreplovci još od 15. veka. Majorkom, kao i ostatkom Španije, Mavri su vladali 500 godina i, naravno, ostavili tragove kako u građevinarstvu, tako i u kulinarstvu, ali i u temperamentu. Najznačajniji trg je Plaza major, koji predstavlja centar svih zbivanja u starom gradu. Sve uličice iz vremena Mavara blago se stepenicama spuštaju ka nižim delovima grada i u vidu razgranatog ušća uviru sa svih strana u noviji deo Palme sa širokim avenijama, veličanstvenim građevinama iz 18. veka i ogromnim luksuznim radnjama, zlatarama i restoranima.

Buran noćni život

Kada padne mrak, turisti se premeštaju sa plaža u mnogobrojne kafane, pabove, pivnice i diskoteke. Poznatije diskoteke su „Abraksas" u Palmi i „Mega park" u Arenalu. U Palmi se nalazi i diskoteka „Titos", jedna od većih u Evropi, arhitektonski sjajno uklopljena u ogromnu liticu okrenutu ka moru, do koje se dolazi isključivo panoramskim liftom. Tri nivoa diskoteke mogu da prime više od pet hiljada posetilaca.

Za ljubitelje prirode

Ima na Majorki i mirnijih mesta. Jedno od takvih svakako je Valdemosa, planinsko selo udaljeno od Palme 17 kilometara. Pre nego što pođete u obilazak, ljubazni domaćini odvešće vas u omanju bioskopsku dvoranu, gde će vam prikazati desetominutni film o istoriji ostrva i Valdemose i njihovim lepotama. Narator je Majkl Daglas, koji je očaran lepotom Valdemose tamo kupio kuću.

Omiljeno Šopenovo mesto

Da je Valdemosa mesto koje umetnicima pruža mir i inspiraciju, potvrdili su Žorž Sandova i Frederik Šopen. Francuska književnica i poljski kompozitor proveli su zimu 1838. godine u kartuzijanskom manastiru iz 1399. godine. Klavir na kome je svirao i komponovao Šopen, note, slike, nameštaj i Šopenov otisak ruke mogu se i danas videti na ovom mestu.


Žaklina Milenković