Broj 227
Početna > Intervju > Magičan svet komunikacija

Kako postati PR menadžer - Vanja Gavrovski

Magičan svet komunikacija

Koliko su odnosi s javnošću važni u poslovanju i koje su čari ovog zanimanja objašnjava PR izdavačke kuće Laguna

Kada te pitaju šta si po zanimanju, ti kažeš?
Volim da kažem da se bavim komunikacijama. U vreme kada se govori o tome da se ljudi otuđuju, ja komuniciram. Nove tehnologije donose nova sredstva komuniciranja, mada i dalje mislim da ništa ne može da zameni lični kontakt. I kako bi Čarls Stajnberg definisao PR, on predstavlja napor da se osvoje novi, a pritom ne izgube stari prijatelji.

Šta je sve u opisu tvog radnog mesta?

Bavim se strateškim planiranjem komunikacija, korporativnim PR-om, brend PR-om, stvaram i održavam komunikaciju sa javnošću, zastupajući stav i misiju Lagune, najveće izdavačke kuće u zemlji, bavim se praktičnom i kreativnom realizacijom promovisanja knjige, analitikom.

Kako izgleda jedan tvoj radni dan?

Radni dan traje 24 sata i nikada ne ispuštate informaciju. Bitno je biti u pravom trenutku na pravom mestu. Samo dostupnost drugima može da vam pruži dvosmernu uspešnu komunikaciju i informisanost. Izazov poslovnog dana je što je uvek drugačiji, kreativno planiranje i realizacija pružaju posebnu satisfakciju. Radim iz senke i samo se u vreme kampanja pojavljujem u medijima. Laguna, kuća koju zastupam, prisutna je sve vreme.

Na šta si najponosnija u svom radu?
U ovaj posao ušla sam u vreme tranzicije. Kada radite u vreme krize u zemlji koja prolazi kroz promene, samo oni koji uspešno komuniciraju mogu da prežive taj trenutak. Moć dobre retorike je velika, a ako uz to uspete da budete prisutni u medijima, na nenametljiv način, ali sa jasnom porukom koja stiže do ciljnih grupa, uspeh je zagarantovan za onoga koga zastupate. Ono što je takođe važno jeste da i u teškim vremenima brinete o imidžu i reputaciji. Ipak, najponosnija sam na to što, bez obzira na zahtevne poslovne zadatke, uspevam da radim na ličnom obrazovanju.

Savet onima koji žele da postanu PR.
Puno je osoba koje žele da se bave komunikacijama, što je dobro, jer će u narednih deset godina, prema procenama stručnjaka za svakoga ko dobro radi PR biti posla. Pored obrazovanja, koje je preduslov, važno je da je osoba spremna da uči, puno radi i da je ekstrovertna. Predanost poslu je najznačajnija za uspeh.

 

J. R.