Broj 227
Početna > Lepi i zdravi > Kupaći pod obavezno!

Mališani na plaži

Kupaći pod obavezno!

Deca se najčešće igraju uz morsku obalu i u plićaku, tamo gde voda nije dovoljno čista, zbog čega su izložena raznim česticama koje mogu da izazovu infekcije ukoliko na sebi nemaju gaćice za kupanje

Mnogi roditelji greše što svoje mališane puštaju da trčkaraju golišavi po plaži ili bazenu, a sve u želji da im pruže što prijatnije i ležernije igranje na letovanju.
Prema rečima doktora Zorana Stankovića, šefa Odeljenja za dečju i adolescentnu ginekologiju, postoje mnogi razlozi zbog kojih dete na plaži treba da nosi kupaće gaćice.
- Svakom roditelju savetujemo pre nego što sa decom odu na plažu ili bazen, svojim dečacima i devojčicama već sa navršenih godinu i po dana, kada im skinu pelene obavezno obuku kupaće gaćice. To je najbolji način da se spreči ulazak bilo kojih sitnih ili krupnih čestica kod devojčica u vaginu, a kod dečaka da se ne uvuku pod kožicu penisa i izazovu infekciju. Vrlo retko nešto zaista ostane, ali ukoliko dođe do toga, iritacija polnih organa je neizbežna. Zadržavanje zrnca peska u genitalijama deteta može da izazove neku od infekcija bakterijama ili ređe gljivicama, i pojačanu sekreciju tim pre što su deca najčešće uz obalu, tamo gde voda i nije baš najčistija - objašnjava dr Stanković.

Štite od infekcija i povreda
Osim što će najmlađe sačuvati od nekih urinarnih infekcija, kupaće gaćice mogu da spreče i eventualne povrede genitalnih organa kod mališana.
Stručnjaci ističu da polne organe uglavnom povređuju temperamentna i živahna deca, kad pokušavaju da savladaju određene prepreke. To može da se dogodi i kod dece koja se tokom leta bez gaćica igraju po dvorištu ili u svojoj kući - gde mogu da sednu na sitne predmete ili delove igračaka. Pad na tvrdu podlogu može da izazove pojavu podliva, odnosno hematoma. Često takve povrede krvare pa roditelji iz straha svoju ćerkicu odvode kod ginekologa. Izuzetno retko ima potrebe za šavovima kako bi se sanirale povrede, ali ima i slučajeva koji su bili praćeni povredom dubljih struktura, pa i preloma kostiju male karlice.

Posle plaže ispiranje
Da bi se isključila mogućnost infekcije, po povratku sa plaže ili bazena lekari savetuju ispiranje tekućom vodom.
- Posle plaže obavezno treba praktikovati ispiranje vodom sa česme. Ako je u pitanju devojčica, bilo bi dobro da desetak minuta odsedi u kadici sa čistom vodom, jer se tako najbolje sprečava da bilo šta što je dete ponelo sa plaže razvije u neku vrstu infekcije. Sapunica se može koristiti na delovima kože u predelu prepona i anusa posle stolice. Nikada se, međutim, sapunanje ne savetuje u predelu sluzokože malih usana kod devojčica. Nema nikakve eventualnosti i preparata koji neće poremetiti pH kod devojčica. PH vagine kod njih je neutralan i zato je pogodniji nastanku infekcija - kaže dr Stanković.


Dragana Rodić