Broj 226
Početna > Lepi i zdravi > Smeč za savršenu formu

Odbojka na pesku

Smeč za savršenu formu

Za utakmicu vam samo treba odgovarajući prostor na plaži ili teren na pesku, mreža i odbojkaška lopta

Leto i lepo vreme uvek možete višenamenski iskoristiti, bez obzira da li svoj godišnji odmor provodite negde na nekoj egzotičnoj plaži ili ćete kao neki ostati u glavnom gradu. Jedan od idealnih načina da raspoloženje dignete na viši nivo, i održite dobru kondiciju je da se oprobate u izuzetno popularnom sportu, odbojci na pesku. Čak iako niste ljubitelj timskih igara, sa ekipom prijatelja možete istovremeno da se zabavljate i rekreirate na nekom od gradskih terena ili u sklopu hotela u kojem ste odseli.
Već kad odigrate prvi meč shvatićete koliko odbojka na pesku prija vašem telu i organizmu.

Pravila igre
Prema rečima profesora fizičke kulture većina pravila igre su preuzeta iz standardne odbojke. Ključne dve razlike su vrsta terena (drugačija podloga) i sastav tima. Za razliku od klasične odbojke gde utakmicu igra šest igrača, ekipa za odbojku na pesku sastoji se od dva igrača sa svake strane. Dimenzije terena su 8x8 metara. U odbojci na pesku nije dozvoljeno igrati prstima iznad glave prilikom prijema servisa ili napada. Možete igrati prstima iznad glave samo u slučaju prijema smeča i to samo ako je putanja lopte iznad visine ramena igrača koji brani napad.

Signali rukama
Ono što je jako zanimljivo za ovaj sport svakako su signali rukama kojima igrač svojem saigraču pokazuje koji potez planira da izvede. Signali se izvode prstima ruku iza leđa tako da igrač protivničkog tima to ne može da prepozna i primeti. Stisnuta šaka znači da igrač neće ići na blok. Jedan ispružen prst javlja da će igrač blokom štititi mogući napad paralelom, a dva prsta signaliziraju pokušaj blokiranja dijagonale.

Dovoljan je kupaći
Sve što vam treba za utakmicu je odgovarajući prostor na plaži ili teren na pesku, mreža i odbojkaška lopta. Obzirom da se igra na pesku igrači su bosi i najčešće obučeni u kupaće kostime. Dok su momci u atletskim majcama i kupaćim gaćicama, devojke se uglavnom opredeljuju za dvodelni kupaći kostim. Pošto se obično igra tokom vrelih letnjih dana, preporučuje se odgovarajuća zaštita kože od sunca, kačketi i sunčane naočare.

Ženske grudu na udaru
Iako skokovi, trčanje po pesku i prilično otresiti pokreti učvršćuju
telesnu muskulaturu i pozitivno deluju na čitav organizam, lekari
upozoravaju devojke da povedu računa o svojim grudima dok igraju
odbojku. Brzi pokreti, skokovi i vibrcije mogu da ostave trajne
posledice u vidu prerano opuštenih grudi. Upravo zato dok igrate odbojku
obavezno nosite sportski grudnjak, a svom dečku nabavite uski šorts
poput bokserica kako bi od istih rizika sačuvao svoje genitalije.

 

D. Rodić