Broj 226
Početna > Zanimljivosti > Mirisne kapljice raja

Pravilno nanošenje parfema leti

Mirisne kapljice raja

Parfemi se koriste već vekovima, u prošlosti više da bi se sakrili neprijatni mirisi tela, a danas da bi se privukao suprotni pol, ali i da bismo sami sebi bili privlačniji i lepši. Za nanošenje parfema se kaže i da je prastara umetnost jer je obično teško pogoditi pravu meru. Evo nekoliko smernica za pravilno nanošenje:  
1. Parfem je uvek najbolje naneti pre oblačenja, najbolje na golo telo jer neki parfemi mogu da ostave trajne mrlje na majici ili košulji i nakitu.
2. Sasvim malo parfema stavite na sledeća mesta: na oba ručna zgloba, na donji deo vrata, iza ušiju, s unutrašnje strane kolena, s unutrašnje strane lakta i između grudi.
3. Nanošenje parfema na ručne zglobove i trljanje je greška jer trljanjem zgloba o zglob miris se na neki način 'lomi' i gubi na intezitetu.
4. Ako parfem nanosite i na kosu, uradite to jedino kada je sveže oprana. Lagano raspršite po kosi sa udaljenosti od dvadesetak santimetara ili raspršite malo parfema po dlanovima, a zatim njima lagano pređite kroz kosu.
5. Menjajte miris s vremena na vreme, ne samo na tri do četiri meseca ili kod promene godišnjih doba. Naučno je dokazano da mirisi imaju jak uticaj na naše emocije i način razmišljanja.
6. Za leto se preporučuju parfemi bez alkohola jer su laki i koža ih dobro podnosi i kad je izložena suncu. Za naročito vrele dane njujorška dizajnerka Done Karan preporučuje da se parfem na nekoliko sati ostavi u frižideru, a zatim, „ako je potrebno", isprska po celom telu.
7. Izbegavajte da pre plaže nanosite parfeme jer mogu da izazovu hiperpigmentacije na područjima koja su izložena svetlu, pa ih možemo povezati s ograničenim promenama na licu ili vratu i mestima oko ušiju, gde se najčešće i nanose. Promene traju mesecima, a tipično je da se vrlo sporo povlače, pa je nekad potrebna i cela godina.

Mirisni u svakom trenutku   
Ne postoji određeno doba dana za nanošenje parfema. Oni su dobrodošli od ranog jutra do kasnih večernjih sati, ali samo ako se koriste znalački i s merom. Evo nekoliko saveta za odabir odgovarajućeg parfema za svako doba dana.
Ujutru: odaberite toaletnu vodu i ne štedite jer miris nije jako koncentrisan.
Posle podne: upotrebite parfem jer je miris intenzivan i biće sasvim dovoljno da tri puta prsnete po vratu.
Uveče: Dajte prednost ekstraktu, miris je visoko koncentrisan i dugo traje, a nanosi se samo po nekoliko kapi.

Trendovi za 2011

Od voćno-cvetnih do egzotičnih i orijentalnih mirisa, postoje neverovatne mešavine mirisa. Predlažemo parfeme sa kojima biste mogli da zamirišete ovog leta.
Guči “Guilty”
Lankom “O džAzur”
Pako Raban “Lady Million”
Karolina Herera “212 VIP”
Marc Jacobs “Lola Velvet”
Šanel “Cance Eau Tendre”
Kenzo “Once Upon a Time”
Kloi “Love, Chloé”